George Friedman: România nu e primită în Spaţiul Schengen din cauza Republicii Moldova

România nu va fi acceptată în Zona Schenngen din cauza criminalităţii care înfloreşte la frontiera cu Republica Moldova, în special, prin folosirea paşapoartelor româneşti, consideră politologul american George Friedman.

În noua lui carte, intitulată „Flashpoints: The Emerging Crisis in Europe”, fondatorul agenţiei „Stratfor” descrie Republica Moldova drept „o zonă de frontieră”, unde a înflorit totdeauna contrabanda, indiferent în ce stat s-a aflat acest teritoriu. Dacă în anii 1990, principala marfă de contrabandă erau femeile, pe care le livrau pentru bordelurile europene, acum, principalul obiect de contrabană îl reprezintă banii, scrie autorul.

„Moldovenii au acum dreptul de a obține pașapoarte românești. Acest drept este acordat de România, iar Ucraina și Rusia nu s-au opus prea tare. Dacă puteţi transfera bani în Republica Moldova unei persoane cu pașaport românesc, în care aveți încredere, sau care – şi mai bine – se teme de dumneavoastră, puteţi muta banii în Uniunea Europeană, cu oportunităţile ei cristal de investiţii curate. Procesul este complex, dar aşa se explică numărul mare de bănci, pantofii scumpi şi maşinile BMW (din Republica Moldova)”, remarcă Friedman. „La fel ca în orice teritoriu de frontieră, contrabanda este un serviciu important”, reaminteşte el.

„Puterea Uniunii Europene și a NATO nu s-a extins până în prezent niciodată aşa departe. Se vorbește despre includerea Moldovei în România. Europenii nu vor să vadă Republica Moldova ca o parte formală a UE, pur și simplu nu chiar acum, iar unii moldoveni fac prea mulți bani aşa, în situaţia în care se află acest stat, ca punct de tranzit între Europa și Rusia, pentru a accepta să introducă realmente reglementările europene”, arată studiul lui George Friedman.

„În parte, acest lucru este motivul pentru care România nu este inclusă în acordul Schengen, care permite tuturor deţinătorilor de paşapoarte dintr-o ţară UE să treacă liber (fără verificări) şi să se mute în orice altă țară din UE. Românii sunt tot mai motivați să blocheze această activitate, dar nu contează cât de eficienţi vor deveni ei, contrabanda este un mod de viață în zona de frontieră”, scrie autorul.

„Republica Moldova reflectă tensiunea dintre ţinutul de frontieră și ceea ce încearcă să devină România. Dorința ei este autentică și lăudabilă, dar ea contestă zona de frontieră”, concluzionează Friedman.

PANORAMA (Rusia, Republica Moldova), 3 martie 2016

Articol de Grigorii Duboviţkii

Traducerea: Viorel Patrichi