Legea de funcţionare a televiziunii publice va fi modificată

Legea de funcţionare a televiziunii publice va fi modificată în procedură de urgenţă, astfel încât Televiziunea Română să poată solicita intrarea în insolvenţă, afirmă preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a precizat, săptămâna trecută, că a avut deja o întâlnire cu specialişti în insolvenţă pentru a discuta despre această problemă. Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că până astăzi ar fi urmat să fie pregătite o serie de măsuri legislative, astfel încât procedura respectivă să fie declanşată. Preşedintele Senatului a ţinut să sublinieze că va exista o prevedere explicită, potrivit căreia Televiziunea Publică nu poate să fie declarată în faliment, având în vedere că este o instituţie de interes public.

*****

Parlamentarii social-democraţi vor susţine, ca ultimă soluţie pentru salvarea Televiziunii Române, iniţiativa legislativă propusă de copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, şi anume intrarea instituţiei în insolvenţă. Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că Parlamentul trebuie să găsească o rezolvare pentru situaţia financiară în care se află Televiziunea Publică, în contextul în care guvernul nu se implică în această problemă.
Liviu Dragnea: am avut mai multe discuţii cu domnul Tăriceanu în ultima perioadă şi suntem preocupaţi, nu numai noi doi, mulţi parlamentari, de situaţia de la TVR. Obiectivul nostru afost şi rămâne salvarea TVR-ului. Dacă modificarea legii în aşa fel încât TVR-ul să poată intra în insolvenţă, dar să nu poată ajunge la faliment, este ultima soluţie, vom adopta-o.

*****

Preşedintele Senatului, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, propune modificarea în regim de urgenţă a Legii de organizare şi funcţionare a societăţilor publice de Radio şi Televiziune, astfel încât postul public de televiziune să poată intra în insolvenţă, nu însă şi în faliment.
Călin Popescu-Tăriceanu: Propunerea este foarte simplă, se referă la două aspecte. Introducerea unui articol suplimentar care să poată permite Consiliului de Administraţie al TVR să ceară intrarea în insolvenţă şi, sigur, o modificare suplimentară, pe perioada insolvenţei, Consiliul de Administraţie ar trebui să se rezume numai la supravegherea politicii editoriale. Administratorul judiciar este cel care face conducerea economică a societăţii pe perioada de insolvenţă.
Realizator: Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va discuta chiar astăzi modificarea legii cu membrii grupurilor parlamentare, recunoscând că are nevoie atât de susţinerea PSD, cât şi a PNL. Proiectul de modificare a Legii 41 referitoare la organizarea Radioului şi Televiziunii publice ar urma să fie depus de copreşedintele ALDE, în cel mai scurt timp, la Camera Deputaţilor, Senatul fiind în acest sens cameră decizională.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie