“Flautul Fermecat” în SUA

Turneului Naţional „Flautul Fermecat“, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, trece oceanul pentru a poposi la Washington, DC și la New York, cu un program ”100% românesc”.

Ca rezultat al reacțiilor pozitive din partea European Broadcasting Union (EBU), la proiectul de colaborare între ICR New York, Radio România şi European Broadcasting Union, prin includerea câte unui recital organizat de ICR New York în parteneriat cu Radio România în agenda MET Broadcasters’ Day in New York, în 2014 și în 2015, anul acesta, recitalul organizat la New York va marca cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului intre EBU si Metropolitan Opera.

Recitalul va fi prezentat la sediul Ambasadei României din Washington, DC, în 18 martie, de la ora 18:30, iar la New York, în 20 martie, ora 12:00, la Victor Borge Hall – Scandinavia House (58 Park Ave, New York, NY 10016). În program, lucrări de Anton Pann, George Enescu, Tudor Ciortea, Paul Constantinescu, Petre Elinescu, Ciprian Porumbescu, Vasile Jianu, Ioan Dobrinescu și Tiberiu Brediceanu.

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu a participat la festivaluri muzicale naționale și internaționale, printre care Festivalul “George Enescu”, Asociația Națională de Flaut (Kansas, SUA), Asociația Internațională de Flaut (Munchen), Wien Modern (Festivalul Steingreber) și a primit numeroase premii: premiul întâi la Competiția Națională de Flaut (1985), premiul “George Dima” al Academiei de Muzică (Cluj-Napoca, România, 1987), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru Activitatea de Solist (2007). Recent, a fost distins cu “Medalia de Merit Cultural”, în Ordin de Cavaler, oferită de Președintele României pentru excelență în cultură, în 2011.

Este membru al trei dintre cele mai importante ansambluri românești de muzică contemporană: Trio Contrast, ProContemporania și Profil. Este, de asemenea, membru al Asociației Flautiștilor Americani (NFA).

Pianistul Horia Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diplomele de absolvire și de masterat. În 1999, a primit și „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

În prezent, este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte al Asociației Culturale Accendo, desfășoară o intensă activitate managerială, organizând cinci turnee MusicON ale Romanian Piano Trio, trei turnee Stradivarius, iar în cooperare cu Radio România Cultural, turneele Pianul Călător și Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri.