Ion Caraion, un poet în purgatoriu: o audiţie specială oferită de Editura Casa Radio

Editura Casa Radio vă invită joi, 10 martie, la ora 18.30, la o audiţie specială din „Biblioteca de Poezie Românească”, prilejuită de lansarea unei noi cărţi sonore: „Oamenii” de Ion Caraion. Evenimentul va avea loc la Ceainăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti), în prezenţa criticului şi teoreticianului literar Carmen Muşat, a scriitorului Bogdan Ghiu şi a criticului şi istoricului literar George Neagoe.  

Anul acesta, pe 21 iulie, se vor împlini 30 de ani de la moartea poetului Ion Caraion, o figură controversată, ambiguă a istoriei literaturii române recente. Audiobook-ul Oamenii este o invitaţie adresată cititorilor şi ascultătorilor de a redescoperi o voce importantă a liricii moderne, o voce în căutarea unei voci critice.

„Mai poate fi salvat, mai poate fi recuperat Ion Caraion? Dar nu exagerează, oare, conştiinţa istori-critică românească atunci când pare a-şi permite să risipească, adică să uite, să neglijeze un poet abundent, insistent, neaşezat, un poet «continuu» ca Ion Caraion?” – se întreabă scriitorul Bogdan Ghiu în prefaţa acestei cărţi.

Audiobook-ul „Oamenii” de Ion Caraion conţine 30 de poeme alese şi rostite la Radio de poet între 1966 şi 1974, înregistrări pe bandă magnetică aflate în Fonoteca Radio România, difuzate în emisiuni literare de referinţă ale radioului. Cartea cu CD conţine şi un interviu realizat de Ileana Corbea în august 1980 şi difuzat în premieră în octombrie 1991: un interviu riscant, realizat cu doar câteva zile înainte ca poetul să părăsească definitiv România, pentru a se stabili în Elveţia.

Vă invităm aşadar să ne fiţi alături joi, 10 martie, de la orele 18.30, la o întâlnire cu poezia şi vocea lui Ion Caraion şi la o întâlnire cu istoria literaturii române: o întâlnire cu o voce lirică, cu modul în care a fost aceasta receptată, dar şi cu „vocea” documentelor de arhivă. Colecţia de carte sonoră „Biblioteca de Poezie Românească” este un proiect iniţiat şi realizat de Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive Radio România.

Mai multe detalii pe: www.edituracasaradio.ro