THE JERUSALEM POST: Preşedintele român promite solidaritate cu Israelul împotriva terorismului şi antisemitismului

Iohannis a declarat că România conferă o importanţă specială relaţiilor ei cu Israelul.

Preşedintele român Klaus Iohannis, aflat în Israel pentru o vizită de stat, a promis solidaritatea României cu Israelul în lupta contra terorismului, antisemitismului, rasismului şi urii.

Iohannis a formulat acest angajament luni, la recepţia de primire găzduită de preşedintele Reuven Rivlin la Reşedinţa Preşedintelui din Ierusalim.

Atât Iohannis cât şi Rivlin au amintit de faptul că România va prelua marţi, 8 martie, preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Amintirea Holocaustului (IHRA), o organizaţie interguvernamentală fondată în 1998 la iniţiativa premierului suedez Goran Persson.

România este membru IHRA şi al predecesoarei ei, Grupul Operativ pentru Cooperare Internaţională pentru Educarea, Amintirea şi Cercetarea cu privire la Holocaust, din 2004.

România şi-a recunoscut de asemenea şi propriul ei rol din zilele negre ale Holocaustului.

În cuvântarea cu care l-a întâmpinat pe Iohannis, Rivlin a declarat că România (spre deosebire de alte state foste comuniste) a avut o relaţie diplomatică neîntreruptă cu Israelul.

România a fost printre primele state care au stabilit relaţii diplomatice depline cu Israelul, în iunie 1948.

Iohannis a declarat că, oricât de bună va fi fost relaţia în ultimii 69 de ani, în cursul acestei vizite vrea să se concentreze nu numai pe trecut, ci şi pe viitor şi pe îmbunătăţirea prieteniei şi cooperării dintre cele două ţări.

Ambii preşedinţi au vorbit despre nevoia intensificării cooperării în domeniile politic, al sănătăţii, economic, al cercetării ştiinţifice şi tehnologice, informatic, cultural şi al strategiilor de apărare.

Rivlin, referindu-se la terorismul sponsorizat de Iran, a afirmat că doar cu o săptămână în urmă au apărut din nou declaraţii ale Iranului în favoarea dispariţiei statului Israel.

Iohannis a declarat că România conferă o importanţă specială relaţiilor ei cu Israelul şi că securitatea neafectată a Israelului este importantă pentru România, tot aşa cum lupta antiteroristă este una dintre priorităţile strategice ale României în vederea atingerii obiectivului ei de a contribui la pacea mondială. El a apreciat că există un mare potenţial în actuala relaţie dintre cele două ţări.

Articol de Greer Fay Cashman

Traducerea: Andrei Suba

THE JERUSALEfM POST (Israel), 7 martie 2016