Valentin Lazea, economist-şef al BNR, la conferinţa de lansare a raportului de ţară pentru România al Comisiei Europene

Creşterea economică a României a dus la mărirea veniturilor şi a avuţiei populaţiei, a declarat economistul şef al BNR, Valentin Lazea, prezent la conferinţa de lansare a raportului de ţară pentru România al Comisiei Europene. El a contrazis astfel opiniile contrare exprimate în cadrul conferinţei:

Valentin Lazea: Dacă ne gândim numai la apartamentele în care locuim, gândiţi-vă că preţul unui apartament era 10 mii de dolari în anul 2000; acelaşi apartament astăzi valorează 50 de mii de euro. Deci avuţia românilor, fie că ei cred asta, fie că nu, a crescut. Că o parte s-a supraîndatorat şi că prin supraîndatorare o mare a venitului disponibil este dat pentru plata datoriei, este o altă problemă. Dar, pe fond vorbind, dacă luăm statistic gospodăriile, nici nu se poate compara nivelul de acum cu cel de-acum 10-15 ani.

Valentin Lazea a adaugat că, în conformitate cu cifrele statistice, decalajul dintre veniturile bogaţilor şi cele ale săracilor a crescut. El a precizat că România se situează, din acest punct de vedere, pe primul loc în Uniunea Europeană. Lazea a arătat că raportul dintre veniturile celor mai bogaţi 20% şi ale celor mai săraci 20% dintre români este de 7,2 la 1, mult peste media europeană de 5 la 1.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie