Budapesta decretează starea de criză pe întreg teritoriul ţării

Guvernul de la Budapesta a declarat, astăzi, stare de criză generată de migraţie pe întreg teritoriul ţării. Măsura aflată deja în vigoare în judeţele din sudul Ungariei este dublată acum de suplimentarea numărului de poliţişti şi de militari de la frontieră ca urmare a măsurilor tot mai stricte introduse de alte state aflate până acum pe traseul imigranţilor. O relatare semnată de la Budapesta de corespondentul RRA, Emil Groza.

Reporter: Autorităţile ungare se pregătesc pentru eventualitatea în care imigranţii ar încerca să intre din nou pe teritoriul Ungariei, după unele măsuri mai stricte introduse de statele aflate până acum pe traseul folosit de aceştia pentru a ajunge în vestul Europei. Ministrul ungar de interne, Sándor Pintér, a anunţat astăzi că Guvernul de la Budapesta a decis consolidarea pazei la frontiere şi declararea pentru întreg teritoriul Ungariei a stării de criză generate de migraţie, care a fost până acum în vigoare în cazul judeţelor situate în sudul ţării.

Această nouă noţiune juridică a fost introdusă prin unele reglementări adoptate anul trecut când Ungaria a fost tranzitată de un număr mare de imigranţi, iar în perioada în care este în vigoare starea de criză generată de migraţie autorităţile au posibilitatea să folosească bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea statului şi a municipalităţilor pentru gestionarea situaţiei, să închidă drumuri sau clădiri, iar armata poate fi angrenată în actvităţi de pază a frontierei alături de poliţie. Ministrul ungar de interne a explicat că deciziile au fost luate astăzi de guvern din cauză că Slovenia, Croaţia şi Serbia au introdus măsuri de limitare a accesului imigranţilor pe teritoriul lor şi nu se ştie cum vor reacţiona cei aproximativ 10.000 de oameni aflaţi deja în aceste state şi în ce direcţie ar putea să pornească. Acesta a precizat că s-a decis trimiterea mai multor poliţişti şi militari la frontierele de sud şi mărirea capacităţii de reacţionare, urmând să fie chiar construite drumuri în caz de nevoie şi instalate sisteme de iluminat de-a lungul graniţelor.

Ministrul ungar de interne a mai spus că în prezent nu se constată o sosire a imigranţilor ilegali dinspre România, dar autorităţile se pregătesc pentru a putea fi construit cât mai repede un gard în situaţia în care s-ar întâmpla acest lucru. Sándor Pintér a menţionat că terenul va fi curăţat şi vor fi depozitate în zonă materialele necesare astfel încât în caz de nevoie sa poată fi ridicat un gard în termen de 10 zile. „Am discutat cu ministrul român de interne, săptămâna trecută, şi ei garantează că nu vor sosi imigranti ilegali traversând România şi de aceea facem pregatirile, dar de construit nu construim deocamdată”.

Partidele de opoziţie din Ungaria au criticat, astăzi, decizia guvernului privind declararea stării de criză generate de migraţie pentru întreg teritoriul ţării. Formaţiunea Coaliţia Democratică a apreciat că guvernul a început practic o campanie pe bani publici pentru viitorul referendum pe tema cotelor de relocare a refugiaţilor. Liberalii şi socialiştii ungari consideră că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru declararea stării de criză, pentru că nu sosesc în prezent imigraţi în număr mare, iar reprezentanţii micii formaţiuni Împreună 2014 au precizat că premierul, Viktor Orbán, continuă generarea de teamă în cazul refugiaţilor, în loc să ajute la găsirea unei soluţii comune europene.

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 9 martie