Comisia juridică a parlamentului de la Chişinău a aprobat candidatura lui Sergiu Cioclea la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale

Parlamentul de la Chişinău a început procedurile de desemnare a noului guvernator al Băncii Naţionale, după ce fostul guvernator a demisionat cu aproape şase luni în urmă. Această numire este importantă pentru reluarea finanţării externe a Republicii Moldova. Relatează Mariana Vasilache de la Radio Chişinău.

Reporter: Comisia juridică a parlamentului a aprobat astăzi candidatura lui Sergiu Cioclea la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova. Urmează ca aceasta să fie examinată şi în plenul legislativului de la Chişinău. Candidatul la funcţia de guvernator, Sergiu Cioclea, a fost selectat în urma unui concurs /repetat/, organizat de către o comisie specială din care au făcut parte deputaţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului academic. El are o experienţă de 17 ani în domeniul financiar-bancar şi a administrat în ultima perioadă o subsidiară a unei bănci franceze.

Sergiu Cioclea a declarat că în cazul în care va deveni guvernator al BNM una din priorităţile sale va fi asanarea sistemului bancar din Republica Moldova. Banca Naţională a fost în ultimii ani ţinta mai multor critici din cauza devalorizării leului moldovenesc şi a unor delapidări de proporţii din sistemul bancar în 2014 de aproximativ un miliard de dolari.

Fostul guvernator, Dorin Drăguţanu, şi adjunctul său au demisionat la sfârşitul lunii septembrie pe motiv că asupra lor s-ar face presiuni politice. Demisia guvernatorului, dar şi criza politică din Republica Moldova au întârziat lansarea negocierilor cu FMI pentru semnarea unui nou acord, de aceste discuţii depinzând şi deblocarea altor finanţări externe, inclusiv a creditului de 150 de milioane de euro, promis de România.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie