Sentinţa în procesul aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko va fi pronunţată pe 21-22 martie

Un ofiţer al Armatei ucrainene, judecat în Rusia urma să-şi prezinte astăzi mărturia finală în cadrul procesului său în care parchetul rus cere o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru presupusa ucidere a doi jurnalişti în estul separatist al Ucrainei. Nadia Savcenko, pilot de elicopter, este acuzată de uciderea celor doi jurnalişti de televiziune în anul 2014, faptă pe care ea o neagă. Savcenko, aflată în detenţie va fi examinată de o echipă de medici în urma deciziei sale de a nu mai consuma hrană sau lichide. decizia a fost luată vineri când era programată iniţial mărturia sa. Avem mai multe informaţii de la corespondentul nostru la Moscova, Alexandru Beleavschi.

Reporter: Sentinţa în procesul aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko, acuzată în Rusia de participare la uciderea a doi jurnalişti ruşi în timpul luptelor din estul Ucrainei în vara anului 2014 va fi pronunţată pe 21-22 martie. Ea riscă o condamnare de până la 25 de ani, acuzarea cerând 23. Procesul care durează de un an şi jumătate are loc în regiunea Rostov, în micul oraş rus Doneţk la graniţa cu Ucraina, a nu se confunda cu oraşul ucrainean Doneţk. Astăzi, în ultima zi a procesului, transmis on-line, Nadia Savcenko a declarat din nou că nu-şi recunoaşte vina şi respinge sentinţa ce va fi pronunţată de Curtea rusă. Într-un gest de sfidare a instanţei ea s-a urcat pe o bancă şi a făcut un gest obscen la adresa judecătorului, scena fiind reluată astăzi de mai multe ori de televiziunile ruse. Savcenko a spus că nu are încredere în justiţia rusă, dar nu va contesta sentinţa, iar după pronunţarea ei va intra în greva foamei. Până la intrarea în vigoare a sentinţei, Rusia, a spus ea, va avea la dispoziţie 10 zile pentru a o returna în Ucraina. Ultimul său cuvânt a fost publicat în urmă cu câteva zile pe pagina ei de facebook.

Înaintea încheierii procesului, Ucraina, SUA ca şi Germania, Franţa, Polonia şi alte câteva ţări şi instituţii europene au mărit presiunile împotriva Moscovei cerând eliberarea imediată a aviatoarei ucrainene. În demersuri separate, dar foarte probabil coordonate, secretarul de stat american John Kerry, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert şi mai mulţi eurodeputaţi au calificat procesul ca o încălcare atât a dreptului internaţional cât şi al acordurilor de la Minsk. Comentând declaraţiile şefului diplomaţiei americane, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat ieri că în acordurile de la Minsk nu se spune nimic despre Nadia Savcenko al cărei caz nu se înscrie în niciuna din situaţiile descrise în acest document.

Astăzi Kremlinul a reacţionat la scrisoarea unui grup de eurodeputaţi, inclusiv din România, adresată şefei Diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în care aceştia au cerut introducerea de sancţiuni împotriva preşedintelui Vladimir Putin,a şefilor FSB, Aleksander Bortnikov şi al Comitetului pentru investigaţii, Aleksandr Bastrîkin ca şi altor 26 de cetăţeni ruşi în legătură cu „răpirea, detenţia ilegală, întemniţarea şi fabricarea de acuzaţii împotriva Nadiei Savcenko”.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov a declarat că Moscova consideră inacceptabil orice amestec în procesele ce au loc pe teritoriul ei în deplină conformitate cu legislaţia rusă. Peskov a calificat drept imposibile şi inadmisibile şi orice comentarii în legătură cu acest proces atâta timp cât el continuă. Oficialii occidentali şi ucraineni şi-au exprimat şi îngrijorarea în legătură cu starea sănătăţii Nadiei Savcenko, aflată în greva foamei şi a setei. Ţinând cont de reacţiile occidentale, o sentinţă de condamnare, foarte probabilă de altfel, ar face greu de evitat prelungirea sancţiunilor europene împotriva Rusiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie