8 festivaluri florale care dau startul primăverii

Iată că vine primăvara! În curând păsările vor începe să cânte, mimozele vor înflori, iar la florării bărbaţii vor face cozi. În cinstea primăverii ne-am propus să vă amintim câteva dintre cele mai frumoase tradiții florale din întreaga lume. Festivalurile florilor sunt o adevărată minune parfumată!

Festa da Flor (Madeira, Portugalia)

1
sursa: adme.ru

Cea mai frumoasă sărbătoare de primăvară din Portugalia se marchează, anual, în oraşul Funchal din arhipelagul Madeira. În timpul festivalului, oraşul se îmbracă în culori vii: florile înfrumuseţează casele şi coafurile tinerelor, pe străzi sunt întinse covoare din flori, iar procesiunile florale se desfăşoară pe bulevarde de dimineața până seara. Această sărbătoare este apreciată în special de copii, deoarece ei primesc un rol important: copiii se adună în Praça do Município, unde iau parte la construirea unui perete din flori – Zidul Speranţei – simbol al păcii în întreaga lume.

Chiang Mai Flower Festival (Chiang Mai, Thailanda)

2
sursa: adme.ru

La Chiang Mai, în Thailanda, în primul weekend din luna februarie, are loc unul dintre cele mai strălucitoare festivaluri de flori din lume. Vedeta festivalului este, în mod tradiţional, trandafirul de Damasc, de o frumuseţe rară, dar de aceeaşi popularitate se bucură alte zeci de specii de orhidee şi crizanteme, care împodobesc orașul. Festivalul se încheie cu o paradă grandioasă, în timpul căreia aranjamente florale defilează pe străzi sub motive naționale, însoțite de dansatori și acrobați.

Parada trandafirilor sau Rose Parade (Pasadena, SUA)

3
sursa: adme.ru

Unul din cele mai vechi festivaluri de flori din America a fost organizat în prima zi a anului 1890 şi de atunci atrage întotdeauna mii de spectatori. Și au ce vedea: pe străzile din Pasadena California trec căruțe cu aranjamente realizate doar din trandafiri, care sunt însoţite de concerte muzicale, diverse spectacole și concursuri. De asemenea, în cadrul acestui festivalul este organizat unul din cele mai populare evenimente fotbalistice din Statele Unite ale Americii – „Roses Cup”.

Tapis de Fleurs (Bruxelles, Belgia)

4
sursa: adme.ru

Prima sărbătoare florală intitulată „Covorul de flori” a avut loc în capitala belgiană în 1971, iar începând din anul 1986 aceasta a început să fie organizată anual. În fiecare an, evenimentul adună mii de voluntari din întreaga lume, care răspândesc în piața principală din Bruxelles sute de mii de begonii. Tema festivalului se schimbă în fiecare an.

Genzano Infiorata (Genzano-di-Roma, Italia)

5
sursa: adme.ru

Acest festival îşi începe istoria în anul 1778, când orașul Genzano-di-Roma a fost decorat cu compoziții de flori pentru festivalul din iunie „Corpus Christi”. În prezent, festivalul este un amplu eveniment, în timpul căruia principala stradă a orașului – Via Belardo – este acoperită cu aranjamente florale colorate pe teme biblice și religioase. Timp de trei zile, orașul este inundat cu flori, festivalul încheindu-se cu o procesiune solemnă în faţa bisericii Santa Maria della Cima.

Battaglia dei fiori (Ventimiglia, Italia)

6
sursa: adme.ru

Festivalul „Bătălia florilor” se desfăşoară în orașul Ventimiglia o dată la doi ani. Durează doar două zile, însă fiecare zi este plină de culoare, muzică și veselie. În prima noapte are loc deschiderea festivalului, în care se organizează un spectacol de muzică, dans și foc. A doua zi, participanții la festival urmăresc instalaţiile florale de pe străzile oraşului, iar la final se „luptă” cu flori, acoperind străzile cu tone de petale.

Batalla de flores (Valencia, Spania)

7
sursa: adme.ru

Nici vecinii spanioli nu se lasă mai prejos. Şi la Valencia are loc „o bătălie florală”, iar aceasta simbolizează toiul verii: festivalul are loc în ultima duminică din luna iulie. Pe strada Paseo de la Alameda se deplasează toată ziua aranjamente florale pe roți, însoţite de cele mai frumoase fete ale orașului, îmbrăcate în costume naționale. Dar cea mai atractivă parte a festivalului este atunci când frumoasele încep să arunce cu flori în trecători… Atunci vizitatorii se înarmează cu rachete de tenis şi începe lupta florilor!

Feria de Las Flores (Medellín, Columbia)

8
sursa: adme.ru

Festivalul de flori columbian este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume. Acesta a fost organizat pentru prima dată în anul 1957 și de atunci, în fiecare an, oraşul Medellín serbează Ziua Fecioarei Maria în acest fel. Principalul eveniment al festivalului este Parada Silleteros, care simbolizează sfârșitul erei sclavagiste. Fiecare participant îşi pune în spate un aranjament floral şi astfel se deplasează pe străzile principale în compania a mii de adepţi ai aceleiaşi idei. Apoi, proprietarii aranjamentelor florale pleacă la spectacole de dans, maratoane florale şi la carnaval – unde festivalul este sărbătorit în mulţime, la fel ca în întreaga Americă Latină.

sursa: www.adme.ru

Svetlana Sîrbu