Reacţii după închiderea rutei balcanice a imigraţiei

Ruta balcanică a emigraţiei este închisă, iar consecinţele sunt numeroase. În primul rând zeci de mii de oameni sunt blocaţi în Grecia, o povară pe care Grecia nu o va putea duce prea mult timp, a avertizat cancelarul german Angela Merkel. Pe de altă parte, analiştii spun că alte rute ilegale ale emigraţiei ar putea să apară, în  timp ce organizaţiile pentru drepturile omului avertizează că singurii care vor profita de închiderea rutei balcanice sunt traficanţii de persoane.
Reacţiile nu au întârziat să apară după închiderea rutei balcanice a imigraţiei, principala cale de acces spre nordul Europei anul trecut pentru sute de mii de imigranţi. Şi dacă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat măsura, spunând aseară că a fost pusă în practică o măsura comună a celor 28, cancelarul german şi premierul Greciei au criticat măsura luată de ţările din Balcani, pe care o consideră o decizie unilaterală. Cancelarul Angela Merkel a declarat astăzi la radioul public din Germania că este nevoie de o soluţie la nivel european şi împreună cu Turcia şi că în absenţa acestei soluţii de ansamblu Grecia nu va putea suporta pentru mult timp povara zecilor de mii de imigranţi. Agenţia Reuters scrie că ultimele date statistice arată că pe teritoriul Greciei se află peste 41 de mii de imigranţi, dintre care aproximativ 13 mii sunt în tabăra de la Idomeni, la frontiera greco-macedoneană. Capacitatea de primire a taberei este mult depăşită, ea fiind de 2.500 de locuri şi mii de oameni stau de zile întregi în ploaie şî frig şi petrec ore întregi la cozi pentru a primi ceva de mâncare.
Organizaţiile umanitare au avertitizat deja de mai mult timp că la Idomeni se prefigurează o criză umanitară gravă, iar închiderea rutei Balcanilor face şi mai dificilă situaţia. Ministrul grec al muncii şi securităţii, Giorgios Katrougalos, a admis astăzi, într-un interviu pentru BBC, că situaţia este dezastruoasă la Idomeni şi a spus că Grecia are nevoie de sprijinul Uniunii Europene
Giorgos Katrougalos : În primul rând încercăm să ne asigurăm că imigranţii aflaţî la Idomeni vor rămâne în condiii acceptabile din punct de vedere uman, pentru că acum condiţiile de viaţă ale acestor oameni sunt îngrozitoare şi asta pentru că tabăra de la Idomeni nu a fost niciodată concepută pentru atâţia oameni. Deci trebuie să insistăm ca aceşti oameni să fie trataţi corect din punct de vedere uman şi apoi să-şi găsească o cale de a pleca spre Europa, pentru că ei nu vor să rămână în grecia.
Reporter: Postul de televiziune Euronews citează analişti care apreciază că deşi ruta balcanică a imigraţiei este închisă, alte trasee ilegale ar putea fi folosute de imigranţi. Euronews mai spune că ţările din estul Europei sunt în alertă din această cauză şi că Agenţia ONU pentru Refugiaţi pregăteşte planuri de urgenţă pentru eventualitatea că alte rute vor fi folosite de imigranţi. Care ar putea fi aceste rute este dificil de anticipat, spune Federico Soda, şeful Biroului Organizaţiei Internaţionale pentru migraţie, la Roma, citat de agenţia germană de presă DPA. În opinia sa, o schimbare a rutei imigraţiei prin Albania şi apoi spre Italia pare logică, dar el nu exclude şi ceea ce numeşte ‘ruta Mării Negre’.
O altă consecinţă a închiderii rutei balcanice este că imigranţii care vor alege să ajungă oricum în nordul Europei vor fi nevoiţi să apeleze la traficanţi. Un avertisment în acest sens a fost lansat de responsabili ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi ai Iniţiativei împotriva Traficului de persoane care au spus că singurii care profită de pe urma închiderii rutei balcanice a imigraţiei sunt traficanţii de persoane.