Palatul Primăverii, fosta reşedinţă privată a familiei Ceauşescu, a fost deschis publicului ca muzeu

Palatul Primăverii, fosta reşedinţă privată a familiei Ceauşescu, a fost deschis ieri publicului ca muzeu, la 26 de ani de la căderea regimului comunist. Sute de oameni au vizitat în prima zi imobilul cu peste 80 de camere, piscină şi finisaje luxoase, alese personal de cuplul dictatorial. Iniţiativa se înscrie în campania „Dreptul tău de a cunoaşte”.
Reporter: Petruţa Obrejan – Vicepremierul Vasile Dâncu spunea că acest gest vine în spiritul transparenţei, de această dată a trecutului şi a asumării istoriei, cu plusurile şi minusurile acesteia.
Vasiel Dâncu: Atunci când vorbim despre perioada neagră a dictaturii ceauşiste, atunci când vorbim despre o perioadă neagră pentru societatea democratică din România, trebuie în primul rând să cunoaştem ce s-a întâmplat atunci. Eu cred că naţiunile trebuie să facă o gestiune socială a trecutului, prin programe educaţionale, prin programe de transparenţă, pentru că ascunzând numai sau numai respingând emoţional ceea ce s-a întâmplat, nu rezolvăm problema.
Reporter: Şi ministrul pentru consultare publică Violeta Alexandru crede că poporul român trebuie să-şi cunoască istoria şi să facă pace cu trecutul său.
Violeta Alexandru: Această iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică trebuie să vă spun că a venit în contextul în care, la nivel internaţional, se sărbătoreşte Săptămâna dreptului de a cunoaşte, respectului pentru istorie, şi prin acest eveniment dăm un semnal internaţional de deschidere către public a unor obiective care ţin de istoria noastră şi, în mod direct, de dreptul de a cunoaşte.
Reporter: Vizitatorii pot vedea biroul fostului şef al statului socialist, apartamentele acestuia şi al soiei sale, sala de cinema, crama şi cele două grădini, de vară şi de iarnă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 martie)