Bratislava, Viena şi Budapesta ar putea fi conectate prin sistemul revoluţionar de transport Hyperloop

Miliardarul Elon Musk, fondator al companiei de automobile electrice Tesla Motors şi al companiei private de explorare spaţială SpaceX a prezentat în 2013 „Hyperloop”, un concept revoluţionar de transport care permite realizarea de călătorii la o viteză aproape supersonică, în condiţii de siguranţă şi la preţuri modice.  Hyperloop constă într-o tubulatură supraterană prin care capsule de dimensiunea unui autobuz pot fi transportate pe perne de aer presurizat. Viteza ar putea ajunge la 1.220 kilometri pe oră şi  sistemul este considerat viabil din punct de vedere economic pentru orice distanţă mai mică de 1.500 de kilometri.

În ultimele luni, trei companii din SUA au anunţat că au planuri de implementare a acestui concept şi că vor construi piste de încercare. Transportul rapid prin tubulatură vidată a atras însă şi atenţia Europei, unde trei mari oraşe ar urma să fie conectate cu ajutorul acestui sistem revoluţionar.
Hyperloop Transportation Technologies (HTT) a propus interconectarea oraşelor Bratislava, Viena şi Budapesta şi un prim acord a fost încheiat în acest sens cu guvernul slovac.

„Slovacia este lider tehnologic în industria auto, ştiinţa materialelor şi sectorul energetic, multe dintre aceste domenii având elemente comune cu sistemul Hyperloop”, a declarat directorul executiv al HTT, Dirk Ahlborn. Prezenţa conceptului Hyperloop în Europa va impulsiona colaborarea şi inovaţia în Slovacia, ca de altfel pe întregul continent. Proiectul nostru din California (un traseu de încercare), acest acord cu Slovacia şi planurile pentru alte regiuni au transformat deja conceptul într-o mişcare globală.

3

Proiectul european le va permite pasagerilor să călătorească de la Viena la Bratislava (56 de kilometri) în doar opt minute. Linia dintre Bratislava ş Budapesta (160 de kilometri) va asigura transportul în doar 10 minute. Este avută de asemenea în vedere şi o rută internă între oraşele slovace Bratislava şi Košice (400 de kilometri), care va putea fi străbătută  în 25 de minute, comparativ cu 4 ore şi jumătate cât este necesar pentru un drum cu maşina.

Ministrul slovac al economiei, Vazil Hudak, a declarat că sistemul Hyperloop „ar putea asigura legături şi interconecta oraşe într-un mod fără precedent. Conceptul de navetă ar căpăta o nouă dimensiune şi cooperarea transfrontalieră din Europa va fi puternic impulsionată.”

4

Sistemul Hyperloop este momentan în faza de test, nu au fost construite încă tubulaturile pe distanţe mari şi se lucrează în continuare la designul capsulelor de transport. Este însă palpitant să vedem cum prinde viaţă ideea lansată de Musk, care a numit acest concept „cel de-al cincilea mijloc de transport al viitorului”.

Sursa: www.iflscience.com
Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă