Parfum exotic şi sonorităţi de lăută cu Marcel Khalife, la Sala Radio

Vineri, 18 martie (19.00), Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un concert cu „parfum exotic”, cu patru invitați speciali din Liban: apreciatul compozitor și interpret la lăută MARCEL KHALIFE, LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Filarmonicii din Liban, solista vocală de origine libaneză ABEER NEHME și SALMAN BAALBAKI – la percuție orientală. Evenimentul se va desfășura cu sprijinul Sensiblu.

Creator al formației Al Mayadeen Ensemble, alături de care a lansat piese devenite celebre în întreaga lume, Marcel Khalife a fost numit în 2005 artist UNESCO pentru pace. Compozițiile sale sunt o deosebită combinație între muzica arabă tradițională și elemente ale culturii europene. În concertul de la Sala Radio, artistul libanez va oferi publicului român câteva compoziții proprii: Suita Andaluză pentru lăută şi orchestră și Trei piese pentru voce și orchestră. În același eveniment veți asculta și Mozart: Simfonia nr. 40 în sol minor.

Absolvent al Conservatorului Național de Muzică din Beirut, MARCEL KHALIFE a prezentat numeroase turnee internaționale în Europa, S.U.A, nordul Africii sau Orientul Mijlociu. După ce a creat, în 1976, grupul Al Mayadeen Ensemble, Marcel Khalife și-a extins cariera pe mai multe continente, fiind invitat frecvent să interpreteze în țările arabe, Europa, Canada, America de Sud, Australia și Japonia. Printre celebrele săli de concert unde a fost aplaudat se numără Palatul Artelor – Montreal, „Royal Festival Hall” și „Queen Elizabeth Hall” – Londra, „Palatul UNESCO” – Beirut, Opera din Cairo, Sala UNESCO din Paris, Konzerthaus – Berlin, Opera din Sydney, Teatro Alla Scalla – Milano.

Compozițiile sale au fost interpretate de orchestre precum Kiev Symphony Orchestra, Orchestra de Cameră San Francisco, Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, Italian Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică Regală din Oman ș.a. Marcel Khalife a semnat peste 20 de albume, a compus muzică de dans, partituri pentru muzică de film etc.

Evenimentul se va derula sub bagheta lui LUBNAN BAALBAKI, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, artist care se bucură de un parcurs profesional inedit și care a studiat muzica la Cluj-Napoca, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea. A fondat Orchestra de Tineret din Beirut (Beirut Youth Orchestra), al cărei dirijor principal este și în prezent.

Născut la Beirut, Liban, în 1981, într-o familie de artişti, Lubnan Baalbaki, a început  să studieze vioara şi lăuta la 14 ani, la Conservatorul Naţional de Muzică din orașul natal, continuând cu Universitatea Saint-Esprit din Kaslik. Cu ocazia unei vizite în România și-a cunoscut mentorul, pe maestrul Petre Sbârcea, ceea ce a determinat primirea sa în anul pregătitor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, în 2004. A obţinut licenţa în dirijat orchestră în 2009 și a continuat studiile de masterat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu. În România, a dirijat concerte la pupitrul orchestrelor filarmonice din Cluj-Napoca, Ploieşti, Sibiu etc.

ABEER NEHME este o apreciată solistă vocală și muzicolog libanez. S-a făcut remarcată în mai multe genuri muzicale inspirate din tradiția țării natale, la confluența cu arta altor regiuni și continente: de la muzică tradițională libaneză, la jazz oriental, trecând prin muzică sacră bizantină sau influențe Tarab (specifice în Tanzania sau Kenya). A fost invitată la mai multe festivaluri internaționale în lume și a fost solistă în concerte susținute de orchestre ca Orchestra Filarmonică a Greciei sau ansambluri din Germania, Egipt, Tunisia. A cântat de asemenea la Vatican, în Basilica San Pietro, în Maroc, la deschiderea Festivalului de Muzică Sacră, în Franța – în Catedrala Notre Dame – Paris, la Avignon, Marsilia si Nisa ș.a.

SALMAN BAALBAKI a început să studieze chitară clasică la Conservatorul Naţional de Muzică din Beirut pentru ca mai apoi să se dedice pasiunii sale: instrumentele orientale de percuţie. Artistul a ales să studieze  DAF, un dificil instrument din punct de vedere tehnic, deseori folosit în muzica orientală. Salman Baalbaki valorifică în mod particular tradiţia muzicală arabă, oferind o perspectivă contemporană, actuală, interpretărilor sale. În 2012, a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică şi Pedagogie din cadrul Universităţii Libaneze şi în prezent desfăşoară o frumoasă activitate artistică, ca unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi de gen, popularitate ce i-a adus numeroase concerte în Liban, dar şi în alte peste 20 de ţări din întreaga lume.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.