2016. március 15

Megvan a szükséges számú aláirás a TVR fizetésképtelenné nyilvánitására vonatkozó törvénytervezet beterjesztéséhez

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök közölte, hogy összegyűjtötte a szükséges számú aláirást a román közszolgálati televizió (TVR) fizetésképtelenné nyilvánitására utaló törvénytervezet benyújtásához. Mint hozzáfűzte, megbeszeléseket folytatott a szociáldemokratákkal, akik inkább azt helyeselték volna, ha párhúzamosan vitatják meg e törvénytervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) tervezetével, amelyet a Román Rádió Társaság és a Román Televizió Társaság megszervezését és működését szabályozó 41. számú törvény módositása végett terjesztettek be.”A fizetésképtelenségi eljárás megkezdésére vonatkozó javaslat független a már beterjeszett szociáldemokrata javaslattól, amelyet megvitathatunk a szakbizottságok keretében. Amennyiben a képviselőház plénuma úgy dönt, hogy a kedden elutasitott javaslatot visszaküldi a szakbizottsághoz, ezt párhuzamosan vitathatjuk meg az általam javasolt törvénytervezettel”, magyarázta a szenátus elnöke. Megjegyzendő, hogy a képviselőház kulturális bizottsága negativan láttomozta a SRR és a TVR megszervezésére és működésére vonatkozó 41. számú törvényt módositó kezdeményezést, amelyet Georgică Severin szociáldemokrata szenátor javasolt. E törvénykezdeményezés az igazgatótanács elnöki és a vezérigazgatói funckió elkülönitését szorgalmazza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Corina Creţu a moldáv kormányfővel találkozott Brüsszelben

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos kedden, Brüsszelben Pavel Filip moldáv korményfővel találkozott, mely alkalommal az európai biztos kifejezésre jutatta az Európai Bizottság támogatását a köztársaság európai törekvéseiben. Sjtóközlemény szerint, a felek megvitatták az európai alapok hatékony felhasználását Moldova Köztársaság közigazgatási kapacitásának megerősitése érdekében, az ország részvételét a Duna Régió Stratégia fejlesztésében, valamint a román-moldáv hatarokon átivelő együttműködési programot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Az Ország LegfelsőbbVédelmi Tanácsának ülése

Az Ország LegfelsőbbVédelmi Tanácsának (CSAT) keddi, mintegy öt órás ülésén a román hadsereg modernizálása, a migrációs válság és Moldova Köztársaság belpolitikai helyzete került teritékre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

A román miniszterelnök magyarokhoz intézett üzenete

A románok és magyarok közös céljait hangsúlyozva köszöntötte a magyar nemzeti ünnepen Magyarország, Románia és a világ magyarságát Dacian Cioloş román miniszterelnök, irja az MTI. A március 15-i rendezvényeken felolvasott köszöntésben Dacian Cioloş arra emlékeztetett, hogy a „Magyarországon, Romániában vagy a világon bárhol élő magyar barátaink számára (…) ez a nap a szabadságért, az igazságért és a békéért folytatott harc szimbóluma”. Megemlítette, hogy 1848 meghatározó jelentőséggel bír mind a magyar, mind a román nemzet kialakulásában. „Azok az értékek, amelyekért a magyarok elindították a pesti forradalmat – amelyek között szerepel a sajtószabadság, a parlamentáris demokrácia, a felelős kormány és az állampolgárok közötti társadalmi és felekezeti egyenlőség – az erdélyi románok Balázsfalvi Kiáltványába (1848 májusában) foglalt követeléseinek a szellemét is idézik, mi több, ezek olyan értékek, amelyek jelenleg is vezérlik nemzeteinket”,  áll Dacian Cioloş miniszterelnök üzenetében. Megemlítette, hogy Románia és Magyarország a történelem során hasonló fejezeteket élt meg. Mindkét ország megtapasztalta a totalitárius berendezkedést, azután pedig közösen tették meg a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás lépéseit. Hozzátette, ez az út tovább vezet a demokratikus értékek és az állampolgárok jóléte felé. „A Románia és Magyarország közötti párbeszéd, valamint az országunkban élő románok és magyarok közötti párbeszéd fontos forrása a közös törekvések megerősítésének, az európai építkezés terén és szellemében született közös célok elérésének”, áll Dacian Cioloş román miniszterelnök március 15-i üzenetében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Rozália Gănciulescu