Israelul va face pace cu vecinii arabi, a declarat premierul Benjamin Netanyahu

După vizita la Ierusalim şi la Ramallah, vicepreşedintele american Joe Biden, astăzi premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, au făcut declaraţii într-un alt registru decât retorica obişnuită.

Reporter: Dragoş Ciocârlan – Premierul Benjamin Netanyahu la o reuniune a facţiunii parlamentare Likud care a avut loc la Centrul Menachem Begin din Ierusalim, a declarat că Israelul va face pace cu vecinii arabi, elogiind-ul pe Begin pentru tratatul de pace cu Egiptul. Comunitatea internaţională trebuie să înţeleagă că paradigma păcii s-a schimbat. Dacă cineva credea că o înţelegere cu palestinienii va conduce la ameliorarea relaţiilor cu lumea arabă pentru Israel, este exact invers – a subliniat Benjamin Netanyahu. Acum, lumea arabă are o altă percepţie despre Israel şi va ajuta să se obţină un acord real şi durabil cu vecinii palestinieni. Netanyahu a declarat că relaţiile Israelului cu ţările arabe s-au ameliorat din cauza ameninţării iraniene şi a Statului Islamic. Tot mai multe ţări arabe au înţeles că nu Israelul este duşmanul lor. Israelul este mai degrabă un partener împotriva islamiştilor şiiţi extremişti, conduşi de Iran şi împotriva extremiştilor sunniţi, conduşi de ISIS.

Premierul Netanyahu şi-a exprimat speranţa că palestinienii vor adopta puncte de vedere mai realiste în legătură cu un viitor acord cu Israelul. Într-un interviu pentru televiziunea kuweitiană, liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi-a exprimat fără echivoc opoziţia faţă de lupta violentă împotriva Israelului. Mahmoud Abbas a recunoscut că un stat palestinian va fi stabilit doar pe căi diplomatice. El a spus: „Suntem angajaţi într-o revoltă populară, care include proteste masive şi manifestaţii contra ocupaţiei. Sunt interesat în negocieri directe cu orice israelian, fie evreu ashkenazi sau sefard. În perioada 2000-2005 am fost angajaţi în luptă violentă care i-a ruinat pe palestinieni – spune Mahmoud Abbas în interviul acordat la Ramallah televiziunii kuweitiene. Vorbind despre rolul Statelor Unite în negocierile de pace, Abbas l-a criticat pe secretarul de stat american, John Kerry, pentru ceea ce a numit lipsă de decizie.

În opoziţie cu reproşurile la adresa americanilor, Mahmoud Abbas laudă călduros Rusia, care în opinia sa susţine pe deplin cauza palestiniană. La sfârşitul interviului pentru televiziunea kuweitiană, el a respins categoric oferta Teheranului de a plăti familiile teroriştilor pe care i-a numit martiri. Teheranul nu a furnizat nici un sprijin de la revoluţia din 1979, furnizează bani şi arme pentru Hammas şi asta doar pentru că Iranul este interesat să-şi întărească poziţia în regiune.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie