Anunţ-surpriză în Marea Britanie: guvernul va introduce taxa pe băuturile răcoritoare cu zahăr

Marea Britanie va introduce în următorii doi ani o taxă pe băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, în încercarea de a combate obezitatea, potrivit unui anunţ-surpriză făcut astăzi în parlament de ministrul de finanţe, George Osborne, care i-a entuziasmat pe promotorii stilului de viaţă sănătos şi i-a înfuriat în aceeaşi măsură pe producătorii de băuturi.

Sugar_Beverages
Anunţul survine la doar câteva luni după ce Marea Britanie a respins propunerea de a introduce taxa generală pe zahăr. Taxa pe băuturi va fi impusă companiilor care produc răcoritoare cu zăhar adăugat în compoziţie şi se aşteaptă ca ea să aducă bugetului de stat circa 500 de milioane de lire anual.
Marea Britanie se alătură Franţei, Belgiei, Ungariei şi Mexicului, ţări care au impus taxe pe băturile cu conţinut de zahăr. Ţările scandinave au instituit şi ele de mai mulţi ani impozite similare, care au avut mai mult sau mai puţin succes.
Acţiunile companiilor din industria băuturilor carbogazoase au scăzut pe burse imediat după publicarea ştirii cu circa 3-5%.
Federaţia Britanică a Producătorilor din Industria Alimentară şi a Băuturilor a reacţionat dur spunând că anunţul lui Osborne este doar „teatru politic”, care nu va avea nici o influenţă asupra obezităţii din rândul populaţiei, dar care va duce la pierderea de locuri de muncă.
Ministrul britanic a declarat că bolile provocate de obezitate, cum ar fi cele cardiovasculare sau diabetul, ridică costurile suportate de economie la 27 de miliarde de lire anual şi reprezintă o povară uriaşă pentru sistemul naţional de asigurări de sănătate NHS.

„Copii de 5 ani consumă anual o cantitate de zahăr echivalentă cu greutatea lor corporală”, a adăugat Osborne.

Sugar-Boy-2_3540234b

Taxa va fi aplicată băuturilor cu un conţinut de zahăr care depăşeşte 5 grame/100 ml. Ministrul Osborne a dat exemplul băuturilor de tip cola care în mod frecvent conţin 9 linguriţe de zahăr/cutie, alteori chiar 13. Banii colectaţi prin această taxă vor fi destinaţi finanţării programelor sportive din şcoli. „Experţii anticipează că viitoarea generaţie va avea mai mult de 50% de copii obezi în rândul băieţilor şi 70% în rândul fetelor. ”
Un studiu ştiinţific publicat în luna ianuarie releva ca o reducere cu 40% a cantităţii de zahăr adăugat în băuturi poate avea ca rezultat, în doar cinci ani, o scădere a numărului de britanici supraponderali cu 500.000 şi a celor obezi cu 1.000.000.

Sursa: Reuters
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă