Aniversare la Montesson: 110 ani de la extraordinara performanta a lui Traian Vuia

Pe 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris, Traian Vuia a reusit primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul. „Vuia I” si-a botezat pionierul aviatiei mondiale aparatul de zbor. Pe 18 martie 2016, în sala de consiliu a Primariei din Montesson, vor avea loc o masa rotunda, o expozitie si o proiectie de film pe tema vietii si performantelor inventatorului roman.

La eveniment vor participa, cu sprijinul ICR Paris, general (rtr) Iosif Rus, presedintele Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), si colonel Eugen-Constantin Bucoveanu.

Macheta avionului cu care Traian Vuia s-a ridicat de la sol pe 18 martie 1906 va putea fi vazuta în expozitia gazduita de Primarie. La Montesson exista un monument ridicat în onoarea aviatorului roman si, de asemenea, o piata care îi poarta numele.

Celebrarea a 110 ani de la prima decolare a unui avion cu propriile mijloace de propulsie se bucura de sprijinul Primariei localitatii Montesson, al primarului orasului, dl. Fean-François Bel, precum si de cel al Ambasadei Romaniei în Franta, al Ministerului Apararii si al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA).