Reuniune de două zile, la Bruxelles, a liderilor europeni

Sunt aşteptaţi să sosească, la Bruxelles, liderii europeni, pentru o reuniune de două zile, ce are pe agendă noile propuneri ale Turciei pentru un acord cu Uniunea Europeană legat de gestionarea crizei refugiaţilor. Ankara cere fonduri suplimentare pentru refugiaţii de pe teritoriul său, eliminarea vizelor şi continuarea negocierilor de aderare. Câteva state se opun acestei propuneri. La summit va fi prezent preşedintele României, Klaus Iohannis.
Reporter: Trei principii trebuie să guverneze ajungerea la un acord cu Turcia în timpul reuniunii liderilor europeni, de două zile, de la Bruxelles. Preşedintele Tusk le-a enumerat cu câteva ore înainte de debutul summitului, spunând că este mai mult prudent decât optimist privind ajungerea la un acord în unanimitate al celor 28 de state membre.
Donald Tusk: În timp ce negocierile se intensifică şi vom începe discuţii dificile, astăzi, vreau să vă amintesc cele trei principii de bază pe care le avem în vedere. Primul: acordul trebuie să fie acceptat de toate statele membre, indiferent că sunt ţări mici sau mari în Uniunea Europeană. Doi: acordul trebuie să respecte legislaţia europeană şi internaţională, şi trei – să ajute la criza imigraţiei şi la strategia noastră de revenire la funcţionarea Spaţiului Schengen, de ajutor umanitar pentru Grecia şi alte state din Balcani şi, desigur, întărirea colaborării cu Turcia.
Reporter: Ankara a făcut noi solicitări europenilor legate de sume suplimentare de bani, eliminarea vizelor şi continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Unele state membre, mai ales Ciprul, se opun acestei propuneri. Ciprul, ţară nerecunoscută de Ankara, a blocat aderarea Turciei încă din 2009. Diferendul istoric dintre cele două state are la bază invazia turcă în Cipru în 1974.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie