România are la dispoziţie, din fonduri europene, un buget de 658 de milioane de euro pentru o administraţie mai modernă

Ministrul dezvoltării regionale, Vasile Dîncu, a anunţat astăzi semnarea a patru noi contracte finanţate din fonduri europene care se referă la proiecte din domeniul administraţiei publice, gospodăririi apelor şi pădurilor şi gestionării situaţiilor de urgenţă. Izabela Aivăncesei ne spune ce aşteptări are Vasile Dîncu în privinţa modului în care vor fi cheltuiţi banii proveniţi de la Bruxelles.
Reporter: România are la dispoziţie în următorii şapte ani un buget de 658 de milioane de euro cu care să ajungă la o administraţie mai modernă, mai eficientă şi mai transparentă. Un buget de 2,7 ori mai mare decât cel alocat pentru perioada de programare anterioară.
Vasile Dâncu: Cea mai mare parte a banilor vrem să meargă spre administraţia locală şi sprijinul administraţiei locale pentru a-şi construi competenţe acolo, pe loc. Ne ducem într-un mod descentralizat să formăm funcţionari publici, la locul faptei, ca să spun aşa, să nu îi plimbăm tot timpul pe la Bucureşti, decât pentru înalţii funcţionari publici sau cei care vor trebui să treacă pe la ANI, în rest, să găsim forme de formare continuă acolo, în zonele unde oamenii sunt într-o manieră descentralizată.
Reporter: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este semnatarul unui contract ce se va desfăşura pe durata unui an şi jumătate, în valoare de şapte milioane de euro.
Raed Arafat: Fiecare risc implică o abordare multisectorială. Acest proiect prevede evaluarea a  nouă riscuri principale. Ce va face acest proiect? O să analizeze fiecare risc din mai multe puncte de vedere. În primul rând, impactul din punct de vedere uman, economic şi de mediu, dar şi politic şi social şi va mai fi o evaluare a percepţiei populaţiei asupra riscului.
Reporter: Programul este cofinanţat din fondul social european şi sprijină instituţiile publice să devină mai competitive şi mai eficiente.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie