În Republica Moldova, aproximativ 100 de persoane din Regiunea Autonomă Găgăuză vor studia Limba Română la Universitatea din Comrat

În Republica Moldova, aproximativ 100 de persoane din Regiunea Autonomă Găgăuză – studenţi, profesori, funcţionari publici – vor studia Limba Română la Universitatea din Comrat. Cursurile sunt organizate de primul lectorat de limba română deschis în Republica Moldova de Guvernul României. Colega noastră de la Radio Chişinău, Ina Guţu, are detalii.

Corespondenţă de la Chişinău – Reporter: Ina Guţu – Cursurile de Limba Română în cadrul lectoratului sunt predate de către profesorul Ovidiu Ivancu din România.

Ovidiu Ivancu: Sperăm că lectoratul va deveni o prezenţă activă în viaţa academică şi culturală a comunităţii din Comrat. Este vorba despre cursuri de limbă, dar şi de cultură şi civilizaţie românească.

Reporter: Printre cei care s-au înscris la cursuri este şi primarul oraşului Comrat, Serghei Anastasov.

Serghei Anastasov: Învăţăm limba de stat, că nu putem lucra nici la Guvern, nici la /…/, numai la piaţa centrală. Noi am învăţat 70 de ani limba rusă.

Reporter: La ceremonia de inaugurare a participat şi ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.

Marius Lazurca: Vocaţia fundamentală a centrului e de a fi o fereastră către România, o fereastră prin care în România să se vadă aşa cum este ea; dimensiunea spirituală, culturală, dar şi cu cea a României de astăzi, moderne, a unui stat membru al Uniunii Europene, care asigură prosperitate cetăţenilor ei.

Reporter: Prin intermediul Institutului Limbii Române, România are deschise peste 40 de lectorate în diferite ţări.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie