Liderii celor 28 de state membre au ajuns la un acord cu Turcia privind gestionarea comună a crizei imigraţilor

Uniunea Europeană şi Turcia au încheiat un acord în această seară la Bruxelles, după un summit de două zile la care a fost invitat astăzi şi premierul turc. Începând de duminică, toţi migranţii care debarcă în insulele greceşti, venind dinspre Turcia, vor fi returnaţi autorităţilor de la Ankara, iar europenii vor prelua un refugiat sirian înregistrat acolo. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declara că deciziile nu introduc cote suplimentare pentru România, iar această relocare din Turcia în Uniunea Europeană se face în cadrul cotelor care au fost aprobate anul trecut.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că s-a agreat returnarea în Turcia a noilor imigranţi ilegali care ajung în insulele greceşti, subliniind că aceasta poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european şi internaţional.
Klaus Iohannis: Am conveit că, odată ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia spre Uniunea Europeană sau se va reduce semnificativ numărul acestora, va putea fi activată schema de admisie umanitară voluntară, la care statele membre pot contribui pe baze voluntare. În acest context, am reiterat poziţia României privind caracterul voluntar al oricărui angajament de relocare din afara Uniunii în interiorul Uniunii.

Reporter: Totodată, legat de solicitarea Turciei de a deschide noi capitole de negocieri, Ciprul a insistat pe blocarea celui privind drepturile omului şi libertăţile fundamentale, urmând să fie deschis capitolul privind politicile bugetare. În plus, în documentul convenit de cei 28 se precizează că, legat de solicitarea Turciei privind o sumă suplimentară de bani pentru refugiaţi, aceasta ar putea fi oferită după ce Turcia va fi cheltuit deja cele trei miliarde convenite deja.