NÉPSZABADSÁG: Cuminţenia pământului va reveni României

Ministerul Culturii din România doreşte să cumpere statuia valoroasă a sculptorului de renume mondial Constantin Brâncuşi, Cuminţenia pământului.

După cum a anunţat, miercuri, pe pagina sa de facebook ministrul Vlad Alexandrescu negocierile cu proprietarii statuii s-au încheiat cu succes. Potrivit acordului România va cumpăra statueta înfăţişând o femeie goală cu 11 milioane euro. Din această sumă 5 milioane urmează să achite guvernul, iar restul ar fi strâns din donaţii.

Ministrul Vlad Alexandrescu a anunţat vinerea trecută că statul român a reluat negocierile privind cumpărarea operei realizate de sculptorul de renume mondial care a trăit la Paris. Proprietarii intenţionau să vândă statueta deja în 2014. Statul român are prioritate în achiziţionarea ei, dar părţile nu au ajuns la un acord, deoarece statul român a apreciat că preţul cerut de 20 milioane euro este prea mare.

Atunci ministrul culturii a declarat că statul este obligat să achite măcar o parte din preţ, pentru ca la aniversarea a 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi să repare nedreptatea comisă în anii ’50. Artistul care trăia la Paris, şi-a oferit înainte de moarte atelierul său statului român, dar Academia Română l-a refuzat, prevalându-se de faptul că arta lui Brâncuşi exprimă decadenţa civică.

(Autor: Levente Szőcs)

NÉPSZABADSÁG (Ungaria), 16 martie

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc