Revista presei internaţionale – 19 martie 2016

Summit-ul UE – Turcia având problema refugiaţilor pe agendă concentrează atenţia lumii politice şi a presei internaţionale. UE şi Turcia au convenit asupra unui acord privind stăvilirea fluxului de refugiaţi în Europa, anunţă EUObserver. Acordul urmăreşte garanţii juridice şi o dată privind implementarea planului, suplimentarea ajutorului acordat Turciei şi accelerarea negocierilor de aderare. Toţi migranţii care ajung în Grecia, din Turcia, vor fi respinşi începând cu 20 martie, asigură revista Time. Acordul Europei cu Turcia este un pas semnificativ în criza care a lăsat zeci de mii de persoane în condiţii de mizerie, apreciază The New York Times. Turcia a cerut dublarea sumei de trei milioane de la UE, pentru ajutarea refugiaţilor şi accelerarea procesului său de aderare, precizează Sabah. Poziţia, deşi comună, a celor 28 de lideri europeni, riscă însă să nu satisfacă toate solicitările Ankarei, crede Le Monde. Proiectul este complicat şi greu de aplicat, opinează El Pais. Dar Angela Merkel este optimistă, declarând că atmosfera a fost constructivă, citează Der Spiegel. „Dacă vrem să ajutăm la reducerea imigraţiei sălbatice, singura soluţie este să facem investiţii în ţările de origine. Este nevoie de o politică de investiţii a UE în Africa şi de repatrieri gestionate şi plătite de UE”, a spus premierul italian Matteo Renzi, citat de La Repubblica. La rândul său, premierul britanic David Cameron a avertizat că, în următoarele săptămâni, se va relua fluxul de migranţi pe Marea Mediterană spre Europa, în special din Libia, notează The Guardian. Premierul grec Alexis Tsipras a atras atenţia şi asupra condiţiilor dificile pentru migranţi în urma închiderii rutei Balcanilor de către unele ţări, fapt care plasează Grecia în pragul unei crize umanitare, scrie Kathimerini. Guvernul danez a convenit împreună cu angajatorii şi cu sindicatele să lanseze un plan special de integrare a refugiaţilor pe piaţa muncii, anunţă EUObserver. Pentru doi ani, companiile vor primi 5.000 de euro pentru fiecare refugiat angajat cu un salariu între 6 şi 16 euro pe oră, plus pregătire şi educaţie. Totodată, Bulgaria şi Macedonia vor efectua exerciţii militare comune, terestre şi aeriene, pentru îmbunătăţirea controlului graniţelor, relatează Novinite.
Cel mai căutat fugar din Europa a fost arestat în capitala belgiană, după luni de investigaţii intense, anunţă Newsweek.
Parchetul federal al Belgiei a confirmat arestarea lui Salah Abdeslam, suspectat de comiterea atentatelor de la Paris, scrie Le Soir. Această arestare, completează La Libre Belgique, a survenit în cadrul unei ample operaţiuni poliţieneşti, în comuna bruxelleză Molenbeek. La Dernière Heure reiterează etapele vânătorii lui Abdeslam şi observă că s-a încheiat exact unde a început, la Molenbeek.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a numit Rusia una dintre cele mai mari provocări la securitatea Americii, scrie The Washington Post. Carter a identificat cinci provocări majore cu care se confruntă armata SUA: Rusia, China, Correa de Nord, Iranul şi terorismul. Carter a plasat Rusia în fruntea listei, remarcă Ria Novosti. Ashton Carter s-a referit la Rusia şi China ca la “rivali care au dezvoltat şi continuă să dezvolte sisteme militare şi să ameninţe poziţia SUA în unele arii”, adaugă Moscow Times. Pentagonul a solicitat un buget de 582,7 miliarde de dolari, din care 58,8 miliarde să fie utilizaţi pentru finanţarea operaţiunilor militare în străinătate, precizează Stars and Stripes.

Cristina Zaharia