2016. március 21

Az államfő két tagot javasolt a közszolgálati televízió igazgatótanácsába

Klaus Iohannis államfő a közszolgálati televízió igazgatótanácsába kinevezett tagnak Christel Ţopescut, mig póttagként Ana Maria Sandut javasolta.A Román Rádió Társaság és a Román Televizió Társaság megszervezését és működését szabályozó 41/1994. számú törvény 19. cikkelye értelmében Klaus Iohannis a két parlamenti kamara állandó bürói elé terjesztette az emlitett két jelölt-javaslatát a közszolgálati televízió igazgatótanácsába.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Intézkedési program a kisgazdálkodók támogatására

A kormány hétfőn bemutatja a  kisgazdálkodók támogatására és a vidéki középosztály fejlésztésére hivatott, „vidék-csomag”-nak nevezett intézkedési programot, melynek célja a három millió romániai gazdálkodó munkájának támogatása, hogy fenntarthassa családját az agrárjövedelemből. Az intézkedések között szerepel: a családtagok alkalmazása, ami ezzel együtt az orvosi ellátás biztositását is jelenti, valamint az agrártársaságok létrehozása, a fejlesztési hitelek és a társfinanszirozáshoz való hozzáférés. E program bemutatására Dacian Cioloş miniszterelnök Fehér megyében tett látogatása alkalmából kerül sor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Japánsztrájk az egészségügyben

Hétfőtől japánsztrájkba léptek azon egészségügyi dolgozók, akik tagjai a Romániai Orvosi Szakszervezetek Szövetségi Kamarájának és a Romániai Hippokratész Szakszervezeti Szövetségnek. A tiltakozók követelik a 2010/284-es törvény egészségügyre vonatkozó egységes javadalmazási rendelkezéseinek korrek alkalmazását, a speciális munkavégzésre és a doktori státusra vonatkozó pluszpénz kifizetését, valamint a munkavégzés idejére és körülményeire vonatkozó normák betartását. A szolidaritás jegyében a családi orvosok is hétfőn  karszalaggal dolgoznak, tájékoztatott a Csaláldi Orvosok Országos Társaságának alelnöke, Sandra Alexiu. A tiltakozók bejelentették, hogy amennyiben nem tesznek eleget követeléseiknek, sztrájkőrséget állnak az egészségügyi és a munkaügyi minisztériumok székháza előtt, illetve egy hetes figyelmeztető, majd általános sztrájkot tartanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Lemondott tisztségéből az Országos Egészszégbiztositó Pénztár elnöke

Vasile Ciurchea, az Országos Egészszégbiztositó Pénztár (CNAS) elnöke hétfőn benyújtotta lemondását. Mihale Tănase, a CNAS szóvivője a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy Vasile Ciurchea, aki 2014-től töltötte be e tisztséget, személyes okokból mondott le. A következő időszakban Dacian Cioloş miniszterelnöknek új vezetőt kell kineveznie a CNAS élére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

„Az egészségügyi béremelés most nem jöhet szóba”

Dacian Cioloş miniszterelnök szerint az egészségügyi dolgozók béremelése most nem jöhet szóba, mivel a kormány korlátozott költségvetéssel rendelkezik.Gyulafehérvári látogatása során a miniszterelnök kijelentette, hogy ismeri az egészségügy problémáit és a szaktárca igyekszik megoldást találni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)