Maghiarii din Ţinutul Secuiesc se opun înregistrării cozonacului secuiesc ca produs tradiţional

Maghiarii din Ţinutul Secuiesc au reacţionat cu consternare la anunţul făcut de ministrul român al agriculturii cu privire la recunoaşterea kürtőskalács – cozonacul secuiesc – ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată, scrie în ediţia sa de luni ziarul ungar „Magyar Nemzet”, citat de Agenţia de Presă MTI. Directorul executiv al Comisiei Internaţionale pentru Kürtőskalács (NKSZ) , Zoltán Albert, a amintit că, prima dată, reţeta cozonacului secuiesc a fost descrisă în cartea de bucate din 1784 a contesei Mikes Mária, şi nu ca creaţie a unei românce, aşa cum a susţinut ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Zoltán Albert nu este de acord nici cu intenţia României de a obţine pentru cozonacul secuiesc cerificatul Comisiei Europene pentru Indicaţie Geografică Protejată, deoarece în această situaţie cozonacul secuiesc va putea fi preparat în zona geografică aprobată de Uniunea Europeană, respectiv ori în Transilvania, ori în Ţinutul Secuiesc, ceea ce ar fi, potrivit NKSZ, un obstacol inutil. Această comisie de specialitate susţine că ar fi bine dacă, toată lumea ar putea prepara kürtőskalács, respectând reţeta originală, a mai afirmat Zoltán Albert.

(MTI – 21 martie)