Avocatul aviatoarei Nadia Savcenko: „Sentinţa finală va fi una de condamnare din motive politice”

Sentinţa finală în cazul aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko ar putea fi anunţată de instanţa rusă marţi după-amiază – a anunţat Mark Feighin, unul dintre avocaţii ucrainencei, precizând că „sentinţa va fi una de condamnare din motive politice, nu pentru că ancheta ar fi dovedit vinovăția Nadiei Savcenko”. Mark Feighin a mai declarat că instanța rusă a respins aproape toate propunerile avocaților privind examinarea materialelor furnizate de partea ucraineană. „Tocmai aceste documente dovedesc nevinovăția aviatoarei ucrainene” – a precizat avocatul.

Aviatoarea ucraineană Nadia Savcenko, găsită vinovată, luni, de un tribunal din oraşul rus Donețk, regiunea Rostov, de uciderea a doi ziariști ruși în vara anului 2014 în estul Ucrainei, a fost adusă, marţi, din nou, în faţa instanţei, unde urmează să fie anunţată sentinţa în cazul său. Judecătorul tribunalului din Doneţk a declarat, luni, când a început lectura verdictului, că Nadia Savcenko și un grup de persoane i-au ucis pe jurnaliştii ruşi Anton Voloşin şi Igor Korneliuk „din motive de ură și dușmănie”.

Pe lângă moartea celor doi jurnaliști, tribunalul a găsit-o vinovată pe Savcenko și de trecerea ilegală a frontierei dintre Ucraina şi Rusia, deşi aviatoarea susține că a fost răpită de rebelii proruși în zona de conflict din Donbas, după care a fost predată serviciilor speciale ruse. Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, riscă 23 de ani închisoare, în actul de acuzare arătându-se că aceasta a furnizat armatei ucrainene, la 17 iunie 2014, informaţii despre poziţia celor doi jurnalişti ucişi ulterior de un tir de mortier în Donbas.

www.hromadskeradio.org – 22 martie