Preşedintele american urmează să se întâlnească cu dizidenţi cubanezi

Preşedintele american, Barrack Obama, se va întâlni astăzi cu dizidenţi cubanezi, înainte de a-şi încheia vizita istorică de trei zile pe care a întreprins-o în Cuba. Ieri, liderul de la Casa Albă a avut o întrevedere, urmată de o conferinţă de presă comună, cu preşedintele Cubei, Raul Castro. Cei doi şefi de stat au admis că ţările lor, care şi-au reluat relaţiile diplomatice după o întrerupere de mai bine de 50 de ani, continuă să aibă o serie de puncte de vedere diferite. Doina Saiciuc are detalii:

Reporter: Raul Castro nu a ales să meargă neapărat pe calea amabilităţilor, insistând chiar asupra faptului că cele două ţări a puncte de vedere diferite pentru că au sisteme politice diferite. El a cerut retrocedarea teritoriului Guantanamo, „ocupat ilegal”. A cerut, de asemenea, ridicarea embargoului comercial al SUA. „Să coexistăm cu diferenţele noastre într-o manieră civilizată”, a spus Raul Castro. Preşedintele Obama este însoţit de 40 de membri ai Congresului, democraţi şi republicani, oameni de afaceri şi cubanezi americani, ca şi ziarişti.

Barack Obama: Am spus constant că după mai mult de cinci decenii dificile, relaţiile dintre guvernele noastre nu se vor schimba peste noapte. Continuăm să avem, aşa cum a spus preşedintele Castro, serioase diferenţe, inclusiv în ce priveşte democraţia şi drepturile omului. SUA recunosc progresele pe care Cuba le-a realizat ca naţiune, realizările enorme din educaţie şi sănătate. Poate cel mai important este faptul că am afirmat că destinul Cubei nu va fi decis de SUA sau de o altă naţiune. Cuba este suverană şi este în mod legitim mândră. Viitorul Cubei va fi decis de cubanezi.

Reporter: Vizita l-a dus pe preşedintele Obama în inima guvernului cubanez, un loc în care nici un alt preşedinte al SUAnu a mai fost primit.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 martie