Reacţia premierului Dacian Cioloş în legătură cu exploziile de la Bruxelles

Aşteptăm reacţia prim-ministrului român, Dacian Cioloş, apropo de exploziile de la Bruxelles. Ascultăm.

Dacian Cioloş: Daţi-mi voie înainte de a intra în subiectul de astăzi să-mi exprim întreaga compasiune şi condoleanţe pentru victimele atentatelor de la Bruxelles de astăzi de dimineaţă şi să transmit toată susţinerea din partea Guvernului României pentru autorităţile belgiene în greaua încercare prin care trec, să-mi exprim încă o dată speranţa de solidaritate din partea întregii Uniuni Europene pentru ceea ce se întâmplă în Belgia şi pentru perioada dificilă prin care trecem. Cu atât mai mult, mobilizarea noastră pentru lupta împotriva terorismului, prin orice mijloace trebuie să rămână la un nivel cât mai înalt. Vreau să vă spun că autorităţile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecţia cetăţenilor români care trăiesc în Belgia. Am avut de dimineaţă o discuţie cu domnul ambasador Tinca, cu ambasadorul nostru la Bruxelles. Acolo, misiunile diplomatice ale României, atât ambasada, cât şi Reprezentanţa Permanentă sunt mobilizate să dea ajutor cetăţenilor români care au nevoie. M-am asigurat că nu există victime cetăţeni români nici la aeroport şi nici răniţi în staţia de metrou. Românii sau cetăţenii români care erau în misiune la Bruxelles, în diferite vizite de lucru la Comisia Europeană, sunt în momentul de faţă la Reprezentanţa Permanentă. Am avut o discuţie cu cei de acolo, deci sunt în siguranţă. Ministerul de Externe a mobilizat deja la ambasada noastră la Bruxelles celula de criză, precum şi numere de telefon la care rudele cetăţenilor români care locuiesc în Belgia sau oricine are nevoie de informaţii pe care autorităţile române le pot oferi să poată să o facă.

Avem deja o echipă la aeroportul de la Amsterdam, unde a fost deviată cursa Tarom de dimineaţă, care a aterizat deja. Avem echipă consulară acolo care să ajute şi să dirijeze pasagerii care au sosit pentru Bruxelles, dar au aterizat la Amsterdam. Din informaţiile pe care le am de la domnul ministru Tobă care, după cum ştiţi, Ministerul de Interne are câţiva ataşaţi de interne la Bruxelles, care au fost de dimineaţă la aeroport, la Zaventem. Din informaţiile pe care le avem, cursa Tarom îşi luase deja zborul înainte de producerea atentatelor, deci nu a trebuit să fie afectaţi călătorii, pasagerii români care erau în aeroport pentru a se întoarce acasă.

Totodată, m-am asigurat, am avut o discuţie de dimineaţă cu şeful SRI, cu domnul ministru Tobă, în România lucrurile sunt sub control şi nu există, din informaţiile pe care le avem până acum, riscuri pentru România. În schimb am cerut domnului ministru Tobă şi ambasadorului Tinca să transmită Guvernului Belgiei disponibilitatea noastră pentru a-i sprijini în cazul în care au nevoie. Am avut în acest sens o discuţie şi cu domnul preşedinte Iohannis şi împreună am decis nu doar să ne asigurăm că acordăm un sprijin direct românilor care locuiesc acolo, în caz de nevoie, dar vrem să sprijinim şi autorităţile belgiene, în cazul în care vor considera că este nevoie. Vreau să vă asigur, dincolo de toate, că facem toate demersurile necesare pentru a ne asigura de protecţia cetăţenilor români, exprimându-ne totodată solidaritatea la nivel european cu Guvernul Belgiei, cu cetăţenii belgieni şi încă o dată compasiunea şi condoleanţele pentru victime şi pentru familiile acestora. Vă mulţumesc. Vă propun să intrăm în subiect.

DIGI24 – 22 martie