Cristoph Adt va dirija un concert de la baroc la clasicism, la Sala Radio

De la Hanovra la Tokyo şi de la Praga la Bucureşti, cariera dirijorului german Cristoph Adt este una bogată, muzicianul fiind o prezenţă binecunoscută  publicului de la Sala Radio.

Miercuri, 30 martie (19.00), dirijorul revine pe scena bucureșteană, de această dată la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, cu un concert de la baroc la clasicism, construit în jurul a trei mari compozitori: Händel, Mozart și Haydn. Veți asculta în programul serii Händel Concerto grosso în si bemol major, Mozart – Concertul nr. 12 în la major pentru pian şi orchestră și HaydnSimfonia nr. 101 în re major, supranumită Ceasul. Concertul va prilejui și reîntâlnirea publicului cu pianista Dana Borșan, solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio.

Între 2011 și 2015 CHRISTOPH ADT a fost dirijor șef la Filarmonica din Bad Reichenhall (Germania) și din 2007 este vice președinte al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Munchen. Artistul s-a aflat la pupitrul unor cunoscute ansambluri muzicale: Orchestra Radio a Germaniei de Nord din Hanovra, Orchestra Simfonică Radio Praga, Philharmonic Japonia, Orchestra Simfonică a Westfaliei, Orchestra Filarmonicii Robert Schumann din Chemnitz, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

Preocupat de educarea noilor generaţii de muzicieni, Christoph Adt a fost profesor şi a dirijat orchestra Universităţii de Muzică şi Arte Frumoase din Stuttgart. Din 1998 este profesor de dirijat orchestră şi muzică bisericească la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Munchen unde pregăteşte şi două (dintre cele trei) orchestre ale acestui celebru institut de învăţământ muzical al Germaniei.

Dana BorsanDANA BORȘAN a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Rusia, Slovacia, Franţa, Spania, Anglia, China, Franţa, Norvegia ş.a. Este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară, iar repertoriul  său include peste 50 de concerte, precum şi programe atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms – artista are în repertoriu şi lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.

În anul 2006, Dana Borşan şi  Orchestra de Cameră Radio au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti – Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart, eveniment materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album cu 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. Pianista a susţinut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart.

În anul 2011, pianista a fost invitată să concerteze în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau  – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George EnescuConcertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

 

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. 

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.