IL GIORNALE: Laura Boldrini: „România va intra în spațiul Schengen”

 „Astăzi Italia reiterează faptul că România, după ce a îndeplinit criteriile necesare, ar trebui să intre în zona Schengen”, a declarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Laura Boldrini, cu ocazia discursului pe care l-a ţinut în fața adunării plenare a Camerei Deputaților din România.

„Noi sprijinim această poziție iar eu repet astăzi aici acest lucru. Libera circulație reprezintă de fapt unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene și este de neconceput că pot exista diferite categorii de cetățeni europeni: cei care pot călători liber, și cei care întâmpină în schimb obstacole suplimentare în a face acelaşi lucru”, a adăugat Laura Boldrini.

În discursul său, președintele Camerei a vorbit şi despre urgenţa refugiaților: „În lume există aproximativ 60 de milioane de persoane care fug de conflicte, practic echivalentul populaţiei Italiei. O mulţime de bărbați, femei și copii care fug de război, de violență și de persecuție din care o mică parte – mai puţin de două procente – au ajuns în Europa. Aceaşi Europă care nu reuşeşte să găsească o soluție comună în interiorul ei pentru rezolvarea acestei probleme. Uniunea noastră de astăzi pare incapabilă să dea un răspuns unitar în faţa crizei refugiaților, un răspuns coerent cu valorile noastre”, a observat preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Nu este suficient să găsim un răspuns, acesta trebuie să fie în concordanță cu valorile noastre. Ţin să subliniez că această  criză nu ar trebui să existe deoarece ar trebui să fim capabili să ne ocupăm de un milion de refugiați împărțiţi între cele 28 de țări membre, cu o populație totală de 500 de milioane de locuitori. Identitatea noastră, identitatea europeană nu este amenințată de refugiați. Identitatea noastră este amenințată de cei care ne distrug valorile, printre care se numără şi dreptul de azil. Un drept foarte vechi, menționat şi de Euripide în 400 î.Hr. Pentru că, dacă Europa dorește să-şi protejeze credibilitatea, dacă vrea să continue să fie busola morală a lumii, ori îşi respectă propriile valori, ori nu mai există”.

Articol de Claudio Torre

Traducerea: Cătălina Păunel

IL GIORNALE (Italia), 22 martie 2016