Premierul Franţei, Manuel Valls, a susţinut o conferinţă de presă la Bruxelles

Premierul Franţei, Manuel Valls, a susţinut miercuri, la Bruxelles, o conferinţă de presă împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o zi după atacurile teroriste de marţi de la Bruxelles, soldate cu moartea a 31 de persoane şi rănirea altor 270 de persoane.

Jean-Claude Juncker: Doresc să îi dau cuvântul prim ministrului Manuel Valls, pentru a vă spune mesajul său. Ştiu că sunteţi obişnuiţi să mă ascultaţi pe mine primul, dar aş vrea să îi da domniei sale oportunitatea de a ne spune lucrurile importante ale zilei.

Manuel Valls: Domnule preşedinte, stimate Jean-Claude Juncker, doamnelor şi domnilor, ieri Bruxellesul, unde ne aflăm acum, capitala Belgiei şi capitala Europei, a fost lovit de terorism, a fost lovit de teroarea jihadistă. Doresc să spun încă o dată astăzi şi aici ceea ce am spus şi ieri, când preşedintele republicii a transmis în numele francezilor solidaritatea noastră şi condoleanţe familiilor victimelor, tuturor celor care au suferit pierderi. Am venit împreună cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Harlem Désir, pentru a ne întâlni cu oficili belgieni, cu premierul Charles Michel în special, dar ne-am întâlnit şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu Regele şi Regina aici, la Bruxelles, şi am transmis solidaritatea noastră, materializată şi printr-un moment de reculegere, moment care a adus toată ţara împreună. Vreau să exprim sprijinul şi prietenia poporului francez faţă de poporul belgian. Ambele popoare am suferit – noi am suferit atacuri similare anul trecut şi ştiu că sprijinul şi cuvintele de căldură şi compasiune venite din lumea întreagă au făcut diferenţa în acele momente.

Vreau să mă întâlnesc astăzi cu colegii din Comisia Europeană, pentru că, bineînţeles, atacând Bruxellesul, teroriştii au atacat tot ce înseamnă Europa, tot ce înseamnă valorile noastre şi tot ce noi reprezentăm. Avem de-a face cu o organizaţie teroristă susţinută şi cu resurse multiple. Ascunşi în interiorul societăţii noastre, au pornit un război împotriva noastră şi trebuie să fim hotărâţi să luptăm cu această plagă. Vreau să îi spun lui Jean-Claude ce doreşte Franţa şi nu numai să vadă, ce doresc toate guvernele reprezentate în Comisia Europeană: un control strict şi radical la frontierele externe, mobilizarea unei forţe, Gărzile europene de grăniceri, care să combată traficul de arme. Cheia necesară pentru asigurarea resurselor IT absolut necesare pentru urmărirea acestor terorişti ar trebui adoptată luna viitoare în Parlamentul European. Trebuie, de asemenea, să ajungem la un acord privind gărzile europene de grăniceri care să asigure controlul sistematic şi strict la toate frontierele externe. Acordul acesta trebuie, de asemenea, să fie adoptat în viitorul apropiat în Parlamentul European. Toate acestea trebuie să fie parte din pachetul de securitate, în conjuncţie cu dimensiunea de apărare a Uniunii Europene, care intervine în exterior. Vedem foarte clar că este nevoie să avansăm, mai ales că miza este spaţiul Schengen. Trebuie să realizăm că, dacă nu acţionăm, indiferent care vor fi dificultăţile, popoarele noastre nu vor înţelege de ce nu acţionăm. Dacă proiectul european rămâne fără motor, dacă populismul câştigă teren – şi acest lucru se întâmplă destul de des, pentru că vorbele nu se transformă în fapte şi cu toţii trebuie să ne asumăm responsabilităţile.

Bineînţeles, Europa se confruntă cu o ameninţare majoră teroristă, trebuie să avem o reacţie puternică şi promptă şi este nevoie să confruntăm şi celelalte provocări referitoare la criza refugiaţilor, la criza fermierilor, crize în termeni de creştere economică şi ocupare a locului de muncă. Dacă Europa nu îşi ia în mâini propriul prezent şi viitor, este în mare pericol, pericolul de a ieşi de pe canalul de navigaţie. Şi nu dorim nici unii să vedem acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că avem instrumentele necesare pentru realizarea obiectivelor noastre, avem nevoie să avansăm, să facilităm revoluţia digitală, revoluţia energetică. La acest aspect vreau să salut Planul Juncker, care are numele preşedintelui, plan care oferă rezultate pozitive. Consider că Franţa este a doua ţară ca mărime care absoarbe asemenea investiţii. Trebuie să trecem la nivelul următor.

Acestea sunt unele dintre primele obiective despre care am discutat şi în întâlnirile pe care le-am avut. Reformele sunt în plină desfăşurare în Franţa, intenţionăm să menţinem cursul actual al dezvoltărilor şi intenţionăm, de asemenea, să respectăm şi angajamentele privind bugetul. Doamnelor şi domnilor, acestea au fost unele puncte principale pe care le-am discutat cu colegii europeni astăzi. Este a doua oară în doi ani când discutăm aceste lucruri şi ar trebui să devină un cadru obişnuit. Am colaborat cu Comisia sub aceste aspecte şi consider că am făcut o muncă eficientă. Unitatea este extrem de importantă, este esenţială mai ales atunci când suntem atacaţi – şi acest lucru ne aduce laolaltă ca europeni, care ne reafirmăm legătura cu proiectul europen şi dorim să ne asigurăm că vom fi mai puternici mâine decât suntem azi.

CNN INTERNATIONAL – 23 martie