Radio România Muzical 19

RRM24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

Joi, 24 martie, între orele 17.00 și 20.00, Radio România Muzical a programat o emisiune aniversată, bazată în întregime pe mesajele și preferințele muzicale ale ascultătorilor săi. Iată câteva dintre acestea:

La mulți ani, Radio România Muzical! Sunteți o oază de cultură muzicală și relaxare pentru mine! Sunteți în inima mea și vă mulțumesc că existați! (Dana Stan, 33 ani, București)

Trăiesc în Spania, dar Radio Romania Muzical este canalul meu preferat. Continuați în același stil. Vă multumesc. (Tatiana Țăranu, 70 ani, Irun-Spania)

Am descoperit postul Romania Muzical în urma cu 1 an și am devenit un ascultător fidel! Multumiri pentru emisiunile frumoase și interesante! (Liliana Bălaie, 33 ani, București)

La mulți ani, Radio România Muzical! Vã ascult în fiecare zi, pentru mine sunteți cei mai buni, felicit întreaga echipã de adevãrați profesioniști cãreia îi urez sã aibã în continuare aceeași pasiune pentru ceea ce fac! (Constanța Penverne, 58 ani, București)

Vă ascult, cu mare plăcere, în fiecare zi, de acasă și de la serviciu, iar acum mă aflu în Austria și vă ascult online, cu aceeași bucurie. Vă doresc mulți ani de existență alături de noi, ascultătorii dv. fideli. Felicitările mele cele mai sincere întregii echipe Radio România și păstrați-vă, în continuare,  aceeași calitate deosebit de bună. (Cristina Seltea-Gheorghief, 53 ani, Târgoviște)

De când m-am mutat în Cluj, simt lipsa RRM. Ascult radio în mașinã mai des și vã mai „prind” când trec pe acasã, în Râmnicu Vâlcea. Vã urez la mulți ani! Și mult succes pe viitor! (Pãtru Vlad Daniel, 28 ani, Cluj Napoca)

Mi-aș dori sã pot recepționa Radio România Muzical și în partea aceasta de țarã. (Chelaru Petru, 66 ani, Dolhasca, județul Suceava)

Acum 15 ani, un taximetrist care dusese o fetiță la profa de muzică, asculta în continuare postul Radio România Muzical ales de ea. Nu știam că exista, i-am memorat coordonatele și de atunci ascult numai Radio România Muzical în mașină și acasă. (Ion Fulga, 67 ani, București)

La Multi Ani și mult succes în continuare! Vă rog să încercați să extindeți aria transmisiunilor on air și în Transilvania. (Călin Baciu, 52 ani, Cluj Napoca)

I have been listening to streaming Radio Romania Muzical  for over 10 years now. I love the programming.  I am a musician (viola) and I especially enjoy the obscure and lesser played works of your programming.  I start my day by opening my laptop to listen to your music with a good set of speakers. My day would not be complete without your music. My compliments on a job well done!!!  Sorry for the English but my command of the Romanian language is rudimentary.
Best wishes for continued success!! (Victor Hickman, Berkley, Michigan)

Un radio care face inimile melomanilor să vibreze. Vă mulțumesc! (Ionuț Dragomir, 24 ani, Galați)

La mulți ani, Radio România Muzical! Vã mulțumesc cã îmi oferiți zilnic doza de frumusețe, speranțã și culturã! (Tapodi Susana, 55 ani, Sfântu Gheorghe)

La mulţi ani și vă mulțumesc din inimă! Mă bucur că existați! (Metodi Zahariev, 43 ani, Varna – Bulgaria)

*

De 19 ani, Radio România Muzical aduce în casele românilor muzica clasică pentru toți: înregistrări de referință ale celor mai importanți compozitori români și străini, interpretări din arhivă, dar și de ultimă oră. Și nu în ultimul rând, grație colaborării cu Uniunea Europeană de Radio, la Radio România Muzical pot fi ascultate în direct mari concerte de pe cele mai importante scene internaționale: de la Opera Metropolitan din New York, la Covent Garden sau Barbican Hall din Londra, de la Filarmonica din Berlin la Teatrul Scala din Milano.

În emisiunile Radio România Muzical pot fi regăsite preferințe pentru toate gusturile: de la emisiunile-magazin “Musica viva” și “Perpetuum mobile”, la emisiuni specializate în muzica de operă (“Seara de operă” și “Opera în interpretări de referință”); de la emisiuni de educație muzicală (“Ghidul melomanului începător”), la concursuri pentru melomanii avizați (“În căutarea răspunsului potrivit”). Elementul comun este Valoarea unanim confirmată, selecția muzicală adaptată nevoilor ascultătorilor de astăzi.

Radio România Muzical nu doar reflectă excelența muzicală, ci o și exportă către partenerii săi din Uniunea Europeană de Radio, prin crearea de evenimente care de-a lungul anilor au fost incluse în proiectele Uniunii Europene de Radio, preluate de majoritatea radiodifuziunilor publice europene. Radio România Muzical a susținut în acești ani și ascensiunea tinerilor interpreți români, înregistrându-le recitalurile și concertele care au putut fi ascultate apoi la radio, dar și propunându-i și susținându-i la concursuri internaționale, de unde s-au întors cu importante premii (la “Concertino Praga”, printre laureații din 2016 se numără violoncelistul Cornelius Zirbo și violonista Mălina Ciobanu; în 2013 premiul I a fost obținut de violonista Alexandra Bobeico; tot în 2013, concursul “New Talent” de la Bratislava l-a avut unic câștigător pe violonistul Răzvan Stoica – toți propuși în concurs și susținuți de Radio România Muzical).

Mai mult decât atât, Radio România Muzical și-a propus să aducă muzica clasică în cotidianul românesc: din 2010 a inițiat și organizat proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” datorită căruia muzica clasică răsună în spații neconvenționale – hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj și mobilă, sedii de firme, muzee, librări. Din 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești: 120.000 de copii au participat la proiect în anul școlar 2014-2015.

Echipa Radio România Muzical cuprinde 26 de realizatori, angajați și colaboratori, toți absolvenți de studii superioare muzicale, cinci având și diploma de doctor în muzică: Liliana Staicu (director), Cristina Comandașu (redactor șef), Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Sorina Bobeico, Monica Cengher, Andreea Chiselev, Doina Constantinescu, Jeanine Costache, Ștefan Costache, Simona Dumitriu, Octavia Galescu, Dan Ghineraru, Lucian Haralambie, Monica Isăcescu, Ioana Marghita, Gabriel Marica, Laura Mânzat, Radu Mihalache, Marina Nedelcu, Ion Cristian Nițu, Liviu Pețu, Mihai Stănescu, Irina Vasilescu, Ana Voinescu, Veronica Zbarcea.

În 1997, Radio România Muzical emitea pe o frecvență doar pentru București; din 2003, a primit și frecvența regională 97.6 care se aude într-o treime din țară. În prezent, Radio România Muzical poate fi receptat pe două frecvențe (104.8 Fm București și 97.6 FM), dar și la nivel global online, la adresa www.romania-muzical.ro. De altfel, pe site-ul RRM poate fi accesată o bogată arhivă de emisiuni, alături de știri, interviuri, articole de specialitate și 10 stream-uri on demand. Radio România Muzical poate fi ascultat de asemenea prin aplicațiile pentru device-uri mobile.