Prima Casă pentru păsări cântătoare

Societatea Ornitologică Română a demarat programul „Prima Casă pentru păsări cântătoare”. Este vorba despre a doua acțiune a proiectului „Bucureștiul prinde Aripi” – amplasarea a 100 de cuiburi artificiale pentru păsările cântătoare din parcurile mari ale Capitalei. 

„În iarnă am amplasat 30 de hrănitori pentru păsări. Cea de-a doua fază a proiectului presupune amplasarea a 100 de cuiburi artificiale, pentru mai multe specii de păsări cântătoare. Am montat deja cuiburile din cele mai mari parcuri: Herăstrău și Tineretului, mai avem de montat în parcurile Carol și Cișmigiu”, a precizat managerul proiectului, Valentin Marin.

Cuiburile artificiale sunt realizate din lemn și au fost tratate pentru a rezista la intemperii. Sunt trei modele diferite, în funcție de specia pentru care sunt destinate. Primul model, cu o intrare de doar 28 de milimetri este  pentru păsări de dimensiuni mici, precum pițigoii albaștri (Parus caeruleus). Faptul că intrarea este atât de mică împiedică alte specii să îl ocupe și ține afară prădătorii.

Al doilea model, cu o intrare cu diametrul de 32 de milimetri poate fi ocupat de păsări mai mari puțin precum vrăbii sau pițigoi mari (Parus major). Al treilea model de cuib este unul cu o deschidere mai mare și poate fi folosit de mai multe specii precum măcăleandrul (Erithacus rubecula), codroșul de pădure (Phoenicurus phoenicurus) sau mierla (Turdus merula). Acțiunile de montare a cuiburilor s-au desfășurat cu aprobarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Amplasarea de cuiburi artificiale pentru păsări a devenit o necesitate în pădurile sau grupurile de copaci tineri unde lipsesc scorburile și alte cavități naturale. Păsările insectivore, care beneficiază de aceste cuiburi, devin o alternativă la utilizarea pesticidelor: un pițigoi face zilnic aproape 900 de curse cu omizi și insecte la puii din cuib. În funcție de specia țintă, cuiburile se amplasează la înălțimi între doi și cinci metri. Cuibul este amplasat cu intrarea spre est, sud-est și trebuie să aibă o vizibilitate bună, astfel încât pasărea să poată observa dacă există sau nu prădători în apropierea cuibului.

Aceste cuiburi vor fi monitorizate de echipa SOR și de voluntari și sperăm să avem o rată foarte bună de ocupare a lor. Cuiburile le servesc păsărilor ca loc în care să își crească puii primăvara și vara, iar pe timp de iarnă sunt folosite ca loc de înnoptat. Dacă afară sunt minus 10 grade Celsius, într-un astfel de cuib temperatura este cu zece grade mai ridicată, iar acest lucru poate însemna diferența dintre viață și moarte pe timp geros.