Revista presei internaţionale – 28 martie 2016

Deşi este o zi de sărbătoare pentru mare parte a creştinilor, presa internaţională trebuie să se oprească mai ales asupra punctelor fierbinţi ale actualităţii.

Zeci de mii de moldoveni au manifestat ieri la Chişinău, cerând reunificarea Moldovei cu România, eveniment prilejuit de aniversarea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Ziarul moldovean „Timpul” consemnează congresul unioniştilor, ale cărui lucrări s-au finalizat ieri cu adoptarea unei proclamaţii considerate actul formării Sfatului Ţării II, care va avea drept sarcină pregătirea unirii Basarabiei cu România până în 2018, după cum subliniază „Jurnal de Chişinău”. „Dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizînd astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă”, conchide publicaţia. Ziarul „Panorama”, care apare atât în Republica Moldova, cât şi în Rusia, adoptă un ton dur la adresa manifestărilor de la Chişinău, considerându-le o acţiune a „susţinătorilor ‘partidei’ unioniste române de la Chişinău şi a patronilor lor de la Bucureşti”, după cum îi califică ziarul.
În Belgia continuă operaţiunile pentru identificarea tututor victimelor atacurilor de marţi, arestarea tuturor suspecţilor implicaţi sau care au legătură cu atacurile de la Paris şi de la Bruxelles. „La Libre Belgique” relatează despre demonstraţiile paşnice care au avut loc ieri la Bruxelles, unde au fost depuse din nou flori şi candele în piaţa Bourse în memoria victimelor atacurilor de pe aeroportul Zaventem şi de la staţia de metrou Maelbeek. Manifestaţiile au fost întrerupte pentru scurt timp de „huligani” – relevă publicaţia şi continuă: „provocarea majoră pentru forţele de ordine a fost să îi scoată din Piaţa Bursei fără să facă arestări multiple. Intervenţia poliţiei belgiene a fost una delicată, ţinând cont de atitudinea acestor neonazişti”, adaugă „La Libre Belgique”. Pentru a preveni atacuri sângeroase precum cele de la Paris şi Bruxelles, multe state, între care şi Austria, „fac apel la înăsprirea măsurilor de protecţie a graniţelor UE” – scrie ziarul „Oesterreich” de la Viena. Publicaţia germană „Bild” este de părere că „Europa are nevoie urgentă de îmbunătăţirea modului în care agenţiile europene de informaţii realizează schimbul de informaţie, un pas necesar în prevenirea atacurilor teroriste”.
Evenimentele din Siria aduc noi surprize. După ce, zilele trecute, extremiştii grupării jihadiste ISIL anunţaseră că „sunt stăpâni în Palmira”, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe omologul său sirian, Bashar al-Assad, pentru victoria forţelor sale în Palmira, oraş aflat în patrimoniul UNESCO şi simbol al Siriei. Preşedintele sirian a subliniat la rândul său, notează „Russia Today”, că „fără sprijinul Rusiei, recucerirea Palmirei ar fi fost imposibilă”. În replică, Vladimir Putin a punctat că, „în ciuda faptului că a fost retrasă cea mai mare parte a forţelor ruse de pe teritoriul Siriei, cele rămase aici vor continua să sprijine autorităţile de la Damasc în eforturile lor antiterorism”. Din SUA, „Stars and Stripes” scrie: „Cucerirea Palmirei reprezintă o victorie a umanităţii împotriva tuturor proiectelor răului”. Ziarul precizează că Palmira, supranumită şi „Mireasa deşertului”, a căzut în mâinile grupării ISIL în luna mai 2015, mare parte din celebrele sale monumente antice fiind distruse. Aceeaşi publicaţie îl citează pe directorul muzeelor şi antichităţilor din Siria, care a promis că „va reconstrui tot ce au distrus extremiştii în Palmira”.
Ieri, duminica Paştelui catolic, Papa Francisc a consacrat mesajul său Urbi et Orbi ţărilor sfâşiate de conflicte, atrocităţi şi terorism: Siria, Irak, Belgia, Turcia, Nigeria, Ciad, Camerun şi Coasta de Fildeş, scrie „L’Osevatore Romano”. Citat de ziarul italian „La Repubblica”, Suveranul Pontif a subliniat: „În faţa abisului spiritual şi moral pe care îl traversează omenirea şi în faţa rănilor inimii, care nasc ură şi moarte, numai o infinită milă şi iubire ne mai salvează”.

(Magda Baciu, Rador)