15 locuri pe care merită să le vedeți măcar o dată în viață

Se spune că o călătorie trezește în oameni o nouă dorință de viață. Iar acest lucru nu este surprinzător dacă ne gândim că o simplă privire a unei fotografii este capabilă să ne oprească inima în loc și să ne umple sufletul cu o frumusețe de nedescris. Vă prezentăm mai jos 15 locuri pe care ar trebui să le vedeți măcar o dată în viață.
toscanaToscana (Italia)
Toscana este o regiune în centrul Italiei, care se învecinează la sud cu Lazio, la este cu Umbria, la norc cu Emilia-Romagna și Liguria, și la vest cu Marea Tireniană. A fost privită de multe ori ca una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei. Toscana a fost probabil regiunea în care Renașterea italiană a produs cele mai bune rezultate. Patrimoniul artistic al regiunii include arhitectură, pictură și sculptură, adunate în numeroase muzee faimoase cum ar fi Uffizi din Florența.Toscana este de asemenea cunoscută pentru vinurile sale (cele mai faimoase fiind Chianti, Morellino di Scansano și Brunello di Montalcino) și pentru cele 120 de regiuni protejate (rezervații naționale).

sfanta capelaSfânta Capelă (Paris)
Sfânta Capelă sau La Sainte-Chapelle a fost construită pe Île de la Cité, la Paris, la cererea Sfântului Ludovic, pentru a adăposti Cununa de Spini, un fragment al Sfintei Cruci, precum și alte diverse relicve ale Patimilor pe care le achiziționase. Capela Sfântă de la Paris este una dintre cele mai renumite capele și, împreună cu la Conciergerie, fac parte dintre vechile vestigii ale Palatului regal din Île de la Cité, care se întindea pe locul unde se află, în prezent, Palatul Justiției din Paris.

marele zid
Marele Zid Chinezesc (China)
Marele Zid Chinezesc este o construcție strategică care a fost realizată cu scopul apărării graniței imperiului chinez de atacurile popoarelor nomade din nordul Chinei. Marele Zid Chinezesc măsoară 21.196,18 de kilometri lungime și este considerat astăzi drept „cel mai lung zid de pe Terra”.

colosseumColosseumul (Roma)
Colosseumul din Roma este unul dintre monumentele turistice cele mai vizitate de turiști din întreaga lume. Este, probabil, cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Cunoscut inițial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale, iar, astăzi, este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.

padurea de bambusPădurea de bambus (Japonia)
 
Sagano, pădurea de bambus din Kyoto, Japonia, este una dintre cele mai frumoase păduri existente în Asia de Sud-Est. Aici, bambusul este ca o barieră, care protejează împotriva forțelor malefice, înconjurând mai multe temple. Popularitatea locului se explică printr-un efect calmant neobișnuit pe care îl are bambusul. Acest tip de copaci, în combinaţie cu adierea vântului, formează un efect asemănător sunetelor muzicale, care produce un sentiment de relaxare și de pace.

marele canalMarele Canal (Veneţia)
Marele Canal sau Canal Grande din Veneția este o cale navigabilă veche ce străbate orașul italian în forma unui S mare, de la Bazinul San Marco până la Gara Santa Lucia. Marele Canal are o lungime de 3.800 de metri, o lățime ce fluctueazǎ de la 30 până la 90 metri și o adâncime de 5 metri în cea mai mare parte a canalului. Transportul public este efectuat cu „nave de pasageri” (italiană: vaporetti), taxiuri navale private, însă foarte mulți turiști preferă să exploreze canalul cu gondolele.

proventaProvența (Franța)
Provența (în franceză Provence) este o regiune din sud-estul Franței, situată între Marea Mediterană, Valea Ronului și Italia. Aceasta este renumită pentru agricultura sa, de tip mediteranean, unde cultivarea fructelor și legumelor are o pondere deosebită, cele mai cunoscute fiind cireșele, piersicile, caisele, migdalele și pepenii galbeni provensali de Cavaillon. Iar în zonele mai înalte ale regiunii sunt câmpurile cu lavandă, importante pentru industria parfumurilor, industrie ce își are centrul în orașul Grasse, lângă Nisa, pe Coasta de Azur.

podul carolPodul Carol (Praga)
Este unul dintre cele mai populare obiective turistice din capitala Cehiei, alături de Ceasul astronomic, Castelul Praga, Biserica Sfânta Maria din Tyn. Podul Carol a fost construit în timpul regelui ceh Carol al IV-lea pe ruinele unui alt pod peste râul Vltava, dar și peste niște canale ale acestui râu. Podul are 516 metri lungime și 9,5 metri lățime și se sprijină pe 16 piloni. De asemenea, el este străjuit de două turnuri foarte frumoase denumite după numele cartierului cu care fiecare face legătura: Turnul Mala Strana (situat la capătul dinspre Orașul Nou din Praga) și Turnul Stare Mesto (situat la capătul dinspre Orașul Vechi din Praga).

luminile norduluiLuminile Nordului (Islanda)
Luminile Nordului sau Aurora Boreală sunt principala atracţie a turiştilor în Islanda. Cei mai mulţi dintre turişti îşi plănuiesc vizita cu mult timp  înainte pentru a asista la spectacolul luminilor Nordului. Aurora Boreală reprezintă un fenomen romantic, ciudat şi absolut incomparabil. Luminile sunt un fenomen natural ce variază ca formă, umbră şi culoare, de aceea nu contează de câte ori l-aţi văzut, fiindcă de fiecare dată va fi altfel.

eiffel towerTurnul Eiffel (Paris)
Turnul Eiffel din Paris este o construcție faimoasă pe schelet de oțel ce măsoară 324 de metri înălțime. Acesta a devenit simbolul Franței cel mai renumit la nivel mondial. A fost conceput de câțiva angajați ai companiei Eiffel&Co. Liderul acesteia, Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit, ulterior, un mare susținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și ale lumii, cu peste 5,5 milioane de vizitatori anual.

pamukkalePamukkale (Turcia)
Pamukkale este cu siguranță unul dintre locurile cele mai frumoase din lume, deși foarte puțini știu despre ce este vorba. Situat în Turcia, în regiunea Denizli, Pamukkale este locul de pot fi admirate mai multe bazine naturale de apă termală. Apa termală de la Pamukkale este foarte bogată în carbonat de calciu. Odată ce apa termală iese la suprafață, carbonatul de calciu devine tot mai solid și formează, astfel, celebrele terase albe.

drumul atlanticuluiDrumul Atlanticului (Norvegia)
Drumul Atlanticului din Norvegia este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume.  Acesta se întinde pe coasta vestică a Norvegiei pe o distanţă de 5,1 km şi continuă pe drumul naţional 64 al aceleaşi țări, realizând legătura între oraşele Kristiansund şi Molde. Construcţia acestei şosele a început în luna august 1983 şi a durat şase ani. De-a lungul său, această construcţie magistrală traversează şi câteva mici insule, de unde poţi surprinde imagini senzaţionale.

piata rosie 2
Piața Roşie (Moscova)
Piața Roșie este cea mai cunoscută piață din Moscova. Aceasta separă Kremlinul, fosta reședință imperială, în prezent sediul președinției ruse, de zona comercială Kitay-Gorod. Este locul din care pornesc, în toate direcțiile, marile străzi ale Moscovei și drumuri ale Rusiei, fiind de aceea considerată inima Moscovei și a Rusiei.

parthenonParthenonul (Grecia)
Parthenonul din Grecia este un templu dedicat zeiței Athena Parthenos, ridicat pe Acropola Atenei, o capodoperă a arhitecturii grecești. Partenonul a fost construit din inițiativa lui Pericle, între anii 447 î.Hr. și 432 î.Hr. și este opera lui Fidias, ajutat de arhitecții Ictinos și Callicrate și de sculptorii Agoracritos și Alcamene. Construcția a fost realizată în stil doric, fiind alcătuită dintr-o „cella”, în care era păstrată statuia zeiței Atena, din „pronaos” și „opistodom”, întregul edificiu fiind înconjurat de coloane. Parthenonul este cea mai importantă construcție care a supravietuit din Grecia antică.

matterhornMatterhorn (Elveția)
Matterhorn, situat lângă Zermatt, la granița dintre Italia și Elveția în Alpii Pennini, este unul dintre cei mai vestiți și mai deosebiți munți din lume. Are forma unei piramide abrupte și înclinate, al cărui perete estic este aproape vertical și care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra ghețarilor. Popularitatea vârfului Matterhorn se datorează în mare măsură faptului că o perioadă îndelungată acesta a fost considerat imposibil de cucerit.

sursa foto: www.adme.ru
Svetlana Sîrbu