2016. március 29

Laura Codruţa Kövesit javasolják a DNA élére
Kövesi jelenlegi is a DNA főügyésze, ám mandátuma hamarosan lejár. A törvény szerint a korrupcióellenes ügyészség (akárcsak a legfőbb ügyészség) vezetőjét az igazságügyi miniszter javaslatára, a Legfőbb Bírói Tanács (CSM) véleményezésével az államfő nevezi ki. A CSM hétfőn egyöntetű szavazattal pozitívan véleményezte Laura Codruţa Kövesi kinevezését a tisztségbe. Meghallgatásakor a főügyész elmondta, hogy a nagykorrupció elleni fellépés folytatását és a korrupciós bűncselekmények által okozott költségvetési károk behajtását tekintené következő, négy évre szóló mandátuma prioritásának. Laura Codruţa Kövesi várható kinevezése nem meglepetés. Raluca Prună már a DNA tevékenységi mérlegét ismertető sajtótájékoztatón közölte, hogy meghosszabbítaná a jelenlegi főügyész mandátumát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Leváltanák Tăriceanut a szenátus éléről a liberálisok
Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök leváltását támogató aláírásokat gyűjt a Nemzeti Liberális Párt – közölte kedden a PNL egyik társelnöke. Alina Gorghiu beszámolója szerint kezdeményezésükhöz máris csatlakozott a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) szenátusi frakciója. Tăriceanu leváltását azzal indokolta, hogy a politikus nem méltó a házelnöki tisztségre. „Vissza kell adnunk a szenátus hitelét. Călin Popescu Tăriceanu ártalmas személyiség, távolról sem felel meg a tisztség követelményeinek. Egyebet nem tud, csak támadni az igazságszolgáltatást és a politikai ellenfeleit” – jelentette ki Gorghiu. A PNL társelnöke nem árulta el, kit látnának szívesen a liberálisok a Tăriceanu helyén a szenátus élén. A házelnök leváltásához a szenátorok legkevesebb egyharmadának támogató aláírása szükséges. Ugyanakkor a kezdeményezőknek bizonyítaniuk kell, hogy a házelnök megszegte az alkotmányt vagy többszörösen áthágta a házszabályt. A leváltása napirendre tűzéséről a házbizottság dönt. Mint ismert, korábban Călin Popescu Tăriceanu a PNL elnöke, miniszterelnök is volt. Később Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) néven pártot alapított, amely a Ponta-kormány idején a szociáldemokraták szövetségese volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Véget ért az EgyptAir járatán a túszdráma, őrizetbe vették a gépeltérítőt
Véget ért az EgyptAir egyiptomi légitársaság kedden eltérített és Cipruson leszállásra kényszerített gépén zajló túszdráma, a repülőt eltérítő férfit a szigetország hatóságai őrizetbe vették. A ciprusi külügyminisztérium Twitter-üzenetében számolt be az akció végéről. A ciprusi állami televízió közlése szerint a gépeltérítő feltartott kézzel hagyta el a repülőt. Előzőleg a még a gépen maradt hét túsz is kiszabadult. Valamennyien épségben kiszabadultak, a túszdráma vérontás nélkül végződött. Az egyiptomi kormányfő kedden újságíróknak azt mondta: az egyiptomi állampolgárságú géprablót kihallgatják a hatóságok, hogy kiderítsék tettének valódi indítékát, amely továbbra is homályos. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közlése szerint az EgyptAir gépén 55 utas és hétfős személyzet tartózkodott. A gépeltérítő az utasok nagy részét elengedte nem sokkal a földet érés után, ezután rajta kívül már csak a személyzet négy tagja és három külföldi utas maradt a gépen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)
Az Aferim! című film nyerte a legtöbb díjat a X. Gopo-gálán
A Radu Jude által rendezett Aferim! című film nyerte a legtöbb díjat a román filmszakma legrangosabb eseményének számító X. Gopo-gálán – közölték kedden a szervezők. Az Aferim! összesen 13 díjat kapott, és a legfontosabb elismeréseket is elhódította, így megnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó kitüntetést. Ezen kívül a legjobb forgatókönyvért, a legjobb vágásért, a legjobb díszletért és a legjobb jelmezekért járó díjakat is az Aferim! kapta. Teodor Corban és Alexandru Dabija színészek megnyerték a legjobb férfi főszereplőnek és mellékszereplőnek járó elismeréseket, Mihaela Sârbu színésznő pedig a legjobb női mellékszereplőnek ítélt díjat kapta meg az Aferim!-ben nyújtott alakításáért. A film sikere nem volt meglepetés, hiszen az Aferim! kapta a legtöbb jelölést a gála előtt. A román filmszakmában Radu Jude alkotásának volt tavaly a legnagyobb nemzetközi sikere, hiszen Ezüst Medve díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.29)