GAZETA WYBORCZA: Moldova vrea să devină România

GAZETA WYBORCZA (Polonia), 28 martie 2016 – Susţinătorii moldoveni ai unirii cu România au început marşul pentru unificarea celor două state. „Aceasta este cea mai scurtă cale a noastră spre UE” – a spus pentru „Wyborcza” Anna Guţu, lidera partidului Dreapta

Potrivit diverselor aprecieri, între 8000 până la 50.000 de adepţi ai unirii cu România au demonstrat duminică în capitala Moldovei, Chişinău. Ei ţineau în mâini lozincile „Unire”, „Suntem români” şi steaguri de stat româneşti. În timpul demonstraţiei a fost creat un consiliu, care va iniţia măsuri menite să ducă la unirea cu România. Planul aprobat de măsuri prevede realizarea unei acţiuni ample de informare, menită să convingă societatea să sprijine unirea, crearea unei televiziuni proprii, organizarea de excursii în România pentru 100.000 de moldoveni. Unioniştii (aşa se numesc în Moldova susţinătorii unirii cu România) intenţionează de asemenea să aibă un candidat al lor la alegerile prezidenţiale din toamnă. Toate aceste măsuri vor duce, în opinia lor, la unificare deja în anul 2018.

„Oamenii văd în unire cea mai scurtă cale pentru rezolvarea problemelor economice şi politice” – a spus pentru „Wyborcza” lidera partidului Dreapta, Anna Guţu.

Moldova şi România sunt legate prin istorie comună, limbă şi cultură. Timp de mai mulţi ani a fost un singur stat, care a fost împărţit în urma celui de al doilea război mondial. În Moldova independentă, care a luat naştere după dezmembrarea URSS, în ultimele luni creşte violent popularitatea ideii de unire cu România.

„În anul 1918 a fost o criză, care a dus la unificare, în anul 1989 a fost o criză care ne-a permis să ne smulgem din imperiul sovietic, iar acum avem o criză, care va permite să ducem unirea la sfârşit” – a spus la miting unul din liderii unioniştilor, George Răilean.

Moldova se află de doi ani în criză. Guvernul proeuropean, care a declarat că va integra ţara în Uniunea Europeană, a pierdut încrederea socială după uriaşa afacere de corupţie, în care din sistemul bancar al ţării a fost sustrasă suma de 1 miliard euro. Această afacere a provocat pe de o parte creşterea stării de spirit proruse, iar pe de altă parte a reînviat ideea unirii cu România.

Deşi sondajele recente arată că 53% din moldoveni sunt împotriva unirii cu România, numărul susţinătorilor unirii creşte rapid. În prezent, ideea este sprijinită de 22%. În anul 2005  – abia de 3%.

Creşterea stării de spirit proromâne trezeşte opoziţia forţelor proruse. „Unionismul este astăzi pericolul numărul unu pentru Moldova. Dacă va fi nevoie, vom lua furcile şi-i vom izgoni pe aceşti trădători” – a declarat liderul Partidului Socialiştilor, proKremlin, Igor Dodon. El a anunţat o acţiune de masă, care să demonstreze sprijinul moldovenilor pentru propriul stat.

În anii ’90, o asemenea divizare a societăţii în tabere prorusă şi proromână a dus la izbucnirea războiului în Transnistria, care rămâne şi azi un quasi-stat. Lumea nu îl recunoaşte, iar în viaţă se menţine numai datorită sprijinului Moscovei.

„Nu cred că repetarea acestui scenariu ar fi posibilă astăzi” – spune calm Ana Guţu. „De atunci, situaţia s-a schimbat. Este adevărat că ne intimidează cu război civil, dar, prin acţiuni calme şi înţelepte în favoarea unirii, provocările proruse nu vor obţine niciun sprijin”.

Conducerea României a propus de mai multe ori Chişinăului unirea, dar guvernul moldovean a reacţionat la această propunere rece, punând accentul pe intrarea independentă a Moldovei în UE.

Articol de Andrzej Poczobut

Traducerea: Maria Stanciu