Toate victimele atentatelor din Bruxelles au fost identificate

La Bruxelles starea de tensiune persistă. Aeroportul, ţinta atacului terorist de săptămâna trecută rămâne închis până la refacerea infrastructurii distruse. O revenire la normal a activităţii va avea loc abia în câteva luni. Autorităţile vor pune la punct un nou sistem de acces şi vor testa în ce măsură pasagerii pot fi îmbarcaţi în siguranţă. Între timp se pune la punct o nouă lege de combatere a terorismului. Acesta ar urma să permită poliţiei să poată face percheziţii la orice oră din zi şi din noapte, se vor extinde investigaţiile şi va fi permisă chiar ascultarea telefoanelor. Detalii în relatarea semnată de Cerasela Rădulescu.

Reporter: Bilanţul victimelor atentatelor din Bruxelles a fost revizuit în scădere, de la 35 de morţi anunţaţi ieri, la 32, deoarece, spun autorităţile belgiene, unele persoane au fost numărate de două ori. Parchetul federal dă asigurări însă că toate victimele atentatelor din Bruxelles au fost identificate până în prezent. Printre acestea se află 17 belgieni şi 15 cetăţeni străini. Aceste persoane au murit la locul atentatelor din aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek, dar şi în spital. Identitatea lor nu a fost dezvăluită deocamdată din respect pentru familiile acestora, spun autorităţile belgiene. Din cei 340 de răniţi în atentate, în spitale se mai află încă aproape 90 de persoane la terapie intensivă, iar şase persoane sunt spitalizate în străinătate. Poliţia îl caută în continuare pe suspectul terorist din aeroportul Zaventem, care a fugit în timpul atentatului. Aeroportul internaţional Zaventem este în continuare închis, iar revenirea la normal a activităţii în capitala belgiană rămâne dificilă.

Societatea care gestionează aeroportul Bruxelles-Zaventem a anunţat că acesta va rămâne închis şi mâine traficului de pasageri. O simulare de reluare parţială a activităţii cu contoare de înregistrare deschise într-o clădire anexă a fost organizată astăzi şi datele trebuie încă studiate, spune purtătoarea de cuvânt a aeroportului. Bruxelles-Zaventem, cel mai mare aeroport din Belgia pe unde trec peste 23 de milioane de pasageri anual, rămâne închis până la noi dispoziţii, forţând astfel companiile aeriene să modifice rutele spre alte aeroporturi regionale sau spre ţările vecine, mai ales Olanda şi Germania. În cazul reţelei de transport subteran din Bruxelles, ţinta celui de-al doilea atac terorist, produs în staţia Maelbeek marţea trecută la numai câteva sute de metri de sediul Comisiei Europene, circulaţia rămâne limitată. În planul de luptă împotriva terorismului pe care ministrul de interne l-a lansat imediat după atentatele din Franţa, acesta aloca 40 de milioane de euro în plus bugetului destinat unor astfel de activităţi. 80 de mii de euro pe an urmau să meargă în creşterea salariilor imamilor, care predică în moscheile din Belgia pentru a putea fi astfel mai bine integraţi, consideră ministrul de interne. Un expert în materie de buget al Universităţii libere din Bruxelles declara astăzi că una dintre cele mai mari probleme ale Belgiei a fost că în ultimii ani a făcut mari economii în domeniul securităţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie