Ordonanţă de Urgenţă pentru „Cuminţenia pământului”

La Bucureşti, Guvernul a adoptat Ordonanţă de Urgenţă pentru colectarea prin subscripţie publică a şase milioane de euro, necesari pentru completarea sumei necesare achiziţionării sculpturii „Cuminţenia pământului” a lui Constantin Brâncuşi. Restul de cinci milioane vor fi suportaţi de guvern, dar dacă suma totală necesară nu va fi strânsă, Ordonanţa permite ca persoanele plătitoare să îşi primească înapoi banii.
Reporter: Executivul a aprobat, prin Ordonanţă de urgenţă, măsurile necesare achiziţiei, prin subscripţie publică, a operei „Cuminţenia pământului”, clasată în categoria valorică „Tezaur”. Documentul stabileşte că persoanele juridice sau fizice, cu excepţia instituţiilor şi autorităţilor publice, pot dona sume, în vederea achiziţionării operei sculptorului Constantin Brâncuşi. Ordonanţa de urgenţă prevede inclusiv că persoanele juridice care vor face donaţii vor beneficia de unele avantaje fiscale, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Dan Suciu: Se pot deschide conturile de donaţie în gestiunea Ministerului Culturii, apoi s-au făcut o serie de derogări de la Codul fiscal, prin care contribuabilii pot să îşi deducă aceste donaţii pe care le fac pe baza acestei ordonanţe, din impozitul pe profit, e vorba atât de persoanele juridice, cât şi de persoanele fizice, contribuabili care îşi stabilesc venitul în sistem real. Aceste derogări, evident, au scopul de a încuraja procesul de donaţie şi de a ajunge la suma pe care Statul Român s-a angajat să o plătească, cea de 11 milioane, cinci milioane care provin de la buget, plus şase milioane pe care Statul Român încearcă să le obţină în urma acestui proces de subscripţie publică.
Reporter: Campania de subscripţie publică ar urma să înceapă la jumătatea lunii aprilie. În cazul în care donaţiile nu vor acoperi suma de şase milioane de euro, iar opera „Cuminţenia pământului” nu va putea fi achiziţionată, guvernul a stabilit că sumele strânse deja vor fi returnate donatorilor. Sumele destinate achiziţionării sculptorului Constantin Brâncuşi pot fi donate până la date de 31 septembrie anul acesta sau până când sunt strânse cele şase milioane de euro, dacă suma este colectată în totalitate înainte de această dată.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI