Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat decretul prezidenţial privind intrarea în «vigoare a listei Savcenko»

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a pus în aplicare decizia luată de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare din Ucraina privind aplicarea de sancţiuni la adresa persoanelor implicate în reţinerea şi judecarea femeii-pilot ucrainene Nadia Savcenko, a cetăţenilor ucraineni Oleh Senţov şi Oleksandr Kolcenko. Decretul prezidenţial semnat de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale ucrainene. «Să se pună în aplicare decizia Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare din data de 25 martie 2016 cu privire la aplicarea unor sancţiuni economice individuale şi speciale, precum şi a altor măsuri restrictive (sancţiuni) la adresa persoanelor implicate în acţiunile ilegale comise la adresa Nadiei Savcenko, a lui Oleh Senţov şi Oleksandr Kolcenko», se precizează în comunicatul remis de Preşedinţia de la Kiev. Pe lista respectivă sunt incluse în total 84 de persoane. Conform deciziei Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, pe listă sunt incluse următoarele persoane: preşedintele Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul General Rus, Aleksandr Bastrîkin, care nu va mai avea acces pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, a fost luată decizia de a bloca activele şi conturile lor din băncile ucrainene, fără a putea fi scoşi banii în afara graniţelor Ucrainei. De asemenea, sunt aplicate sancţiuni împotriva următorilor cetăţeni din Federaţia Rusă: şeful Serviciului Federal de Securitate, generalul de armată Aleksandr Bortnikov, procurorul Crimeii, Natalia Poklonskaia. Se aplică sancţiuni şi la adresa cetăţenilor Ucrainei: fostul lider al grupării armate ilegale din autoproclamata republică populară autonomă Luhansk, Valeri Bolotov, şi preşedintele republicii autonome autoproclamate populare Luhansk, Igor Plotniţki, acestora li se vor bloca conturile din bănci şi vor fi puse sub sechestru bunurile deţinute pe teritoriul Ucrainei. Ministrul ucrainean de externe este însărcinat de şeful statului să solicite Uniunii Europene, SUA şi altor state să aplice şi ele sancţiuni similare împotriva acestor persoane.
Amintim că, în luna august 2015, regizorul ucrainenean Oleh Senţov a fost condamnat de un tribunal din Rusia la 20 de ani de închisoare sub acuzaţia de organizarea unor atentate teroriste pe teritoriul Crimeii. La zece ani de închisoare a fost condamnat şi Oleksandr Kolcenko, fiind acuzat de implicare şi colaborare cu Senţov. Un alt cetăţean ucrainean Karpiuk a fost reţinut, în luna martie 2014, în Rusia, iar cetăţeanul ucrainean Klih, în luna august, al aceluiaşi an. Potrivit Comisiei de Anchetă a Parchetului General Rus, ei sunt asociaţi cu o bandă criminală şi sunt acuzaţi că sunt membri ai organizaţiei naţionaliste Adunarea Naţională Ucraineană-Autoapărarea Populară Ucraineană. Potrivit anchetatorilor ruşi, pe la sfârşitul anului 1994 – începutul lui 1995, ei au luptat în Cecenia împotriva forţelor federale. Procesul împotriva lor are loc în capitala Republicii Cecenia, Groznîi.
Pe 22 martie, Tribunalul orăşenesc Doneţk din regiunea Rostov Rusia a condamnat-o pe femeia-pilot ucraineană Nadia Savcenko la 22 de ani de închisoare pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi de la postul public de televiziune VGTRK, Igor Korneliuk şi Anton Voloşin, şi de trecere frauduloasă a frontierei Rusiei, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 30.000 de ruble.

(www.rosbalt.ru – 31 martie)