Decizii ale Băncii Naţionale a României

BNR a decis să menţină la 1.75% rata anuală a dobânzii de politică monetară şi să păstreze la nivelul actual rezervele minime obligatorii. Potrivit Băncii Centrale, măsura vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că ritmul de creştere economică din ultmul trimestru din 2015 s-a datorat în mare măsură consumului privat, dar a adăugat că s-a constatat şi o accelerare a investiţiilor.
Mugur Isărescu: „Cele mai recente date statistice relevă menţinerea dinamicii înalte a cererii de consum sub efectul noii runde de stimulare fiscală şi al creşterii veniturilor populaţiei. Semnale mai puţin favorabile transmit decelerarea ritmului de activitate în industrie şi construcţii, dar şi nivelul uşor mai scăzut al încrederii în economie. La nivelul sectorului industrial se remarcă de asemenea continuarea tendinţei divergente a dinamicii productivităţii muncii şi a celei salariale.
Realizator: Mugur Isărescu a mai spus că cele mai recente evaluări anticipează prelungirea până în luna iunie a valorilor negative ale ratei anuale a inflaţiei, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 martie)