La o săptămână de la atentate, situaţia de securitate din Bruxelles rămâne vulnerabilă

La o săptămână de la atentatele soldate cu 35 de morţi, situaţia de securitate din Bruxelles rămâne vulnerabilă, iar o informaţie făcută publică astăzi de Poliţia Aeroportuară ridică şi mai multe semne de întrebare privind responsabilitatea autorităţilor. Agenţii de poliţie şi cei de securitate aeroportuară de la Aeroportul Zaventem spun că au semnalat de mai mult timp breşe importante în sistemul de securitate, dar că autorităţile nu au luat măsuri şi ameninţă acum cu greva. Aeroportul din Bruxelles este printre cele mai mari din Europa, fiind tranzitat anual de peste 23,5 milioane de călători şi de aproape 500 de mii de tone de marfă.

Bruxelles nu a reintrat în normalitate după atentatele teroriste comise în capitala administrativă a Europei săptămâna trecută. Şi dacă ar fi să vorbim despre Aeroportul Zaventem unde a avut loc primul atentat şi a cărei zonă de înregistrare a pasagerilor a fost distrusă în urma exploziilor, anunţul din această seară confirmă clar nevoia de securitate pe care o reclamă populaţia Belgiei. Blocaj total la Aeroportul Zaventem Internaţional din Bruxelles şi aceasta din cauza anunţului făcut de Sindicatul Poliţiştilor Aeroportuari că încep imediat o grevă care ar putea dura câteva săptămâni. Preavizul a fost dat înaintea comiterii atentatelor, poliţiştii reclamând tocmai lipsa măsurilor de securitate în aeroport. Rămânera Aeroportului  Zaventem închis costă statul belgian 5 milioane de euro pe zi. Anunţul intervine în timp ce autorităţile tocmai se pregăteau să-l redeschidă după atentate, anunţând că din punct de vedere tehnic aeroportul este operaţional. Deschiderea aeroportului pentru pasageri ar fi urmat să aibă loc numai sâmbătă, dar la o capacitate de doar 20%, dar poliţia aeroportului a decis să activeze imediat previazul de grevă la finalul unei reuniuni între sindicate şi reprezentanţi ai Ministerelor de Interne şi Justiţie. Solicităm măsuri sduplimentare de securitate pentru personalul nostru şi pentru pasageri – spun sindicatele. Acestea cer un control al pasagerilor înainte să pătrundă în clădirea aeroportului şi ca nici un autovehicul să nu poată să treacă la 100 de metri de terminalul de îmbarcări, amenajat acum temporar după atentate. Greva ar putea menţine aeroportul închis pentru câteva săptămâni. De altfel, astăzi sindicatul poliţiştilor din aeroport a dat publicităţii o scrisoare deschisă adresată conducerii aeroportului cu câteva luni în urmă, după atentatele de la Paris, în care aceste sindicate reclamau lipsa de securitate în aeroport. Ei solicitau să fie luate măsuri de protejare a pasagerilor şi personalului mai ales că nivelul de alertă teroristă în Bruxelles era maxim. Vincent Gilles, liderul sindicatului poliţiştilor din aeroporturi într-un interviu la o televiziune belgiană în această  dimineaţă.
Vincent Gilles: „Printre personalul de la bagaje în aeroport există se pare persoane care după atentatele de la Paris se bucurau foarte mult că acestea au fost comise. Reporter: Vorbim de capitala administrativă a UE în care mijloacele de transport subteran circulă la jumătate din capacitate şi doar între anumite ore şi unde o staţie de metrou centrală lângă instituţiile europene lovită în cel de-al doilea atentat comis la o oră diferenţă este în continuare închisă şi dezafectată. În instituţiile europene şi la cartierul NATO este activată starea de urgenţă cod galben, aceasta înseamnă că măsurile de securitate sunt dublate iar armata păzeşte aceste instituţii”.
În timpul reuniunilor importante în jurul acestora sunt create cordoane de poliţişti care controlează pietonii. Oamenii doresc să se întoarcă într-adevăr la nromalitate dar teama de a veni în locurile aglomerate este încă la un nivel ridicat.
-: Sunt vizate locurile publice unde se află multă lume, unde nu ai cum să fugi. E bine să evităm astfel de locuri, ne-am schimbat modul de viaţă.
Reporter: Astăzi un tribunal belgian a decis ca suspectul nr. 1 din atentatele de la Paris, Salah Abdeslam, arestat în Belgia înaintea atentatelor din 22 martie, poate fi extrădat în Franţa. Autorităţile de la Paris au cerut imediat după prinderea lui Abdeslam extrădarea lui, dar acesta s-a opus iniţial, iar în faţa anchetatorilor belgieni nu a dorit să vorbească.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 martie)