Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington

Preşedintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită în Statele Unite, a vizitat astăzi Muzeul Memorial al Holocaustului. Într-o declaraţie pentru presă, domnul Iohannis a lansat ideea organizării unei structuri educaţionale instituţionalizate pentru cursuri destinate funcţionarilor, politicienilor, diplomaţilor sau personaluluui din structurile de ordine publică şi siguranţă publică, având drept temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei şi a discriminării.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington l-a impresionat profund pe preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că a dorit să aducă un pios omagiu tuturor victimelor şi să-şi exprime recunoştinţa pentru activitatea acestei instituţii importante pe plan mondial. Şeful statului a precizat că administraţia muzeului este extrem de mulţumită de aportul adus de România prin colecţiile arhivistice şi prin alte piese istorice relevante. Pe de altă parte, preşedintele României a spus că antisemitismul şi xenofobia riscă să se instaleze în mod natural într-o atmosferă a lipsei de securitate. De aceea este nevoie de o impulsionare a educaţiei în domeniul Holocaustului în condiţiile în care ţara noastră este decisă să devină un centru regional în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi instruirea pentru democraţie prin cunoaşterea realităţilor Holocaustului.
Klaus Iohannis: „Evoluţiile din spaţiul european din ultima vreme scot la suprafaţă, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste. De aceea cred că aceste lucruri trebuie să mobilizeze factorii de decizie şi cetăţenii, să creeze un nou impuls în special în domeniul educaţiei pentru şi despre valorile democratice. În acest sens am lansat ideea organizării unei structuri educaţionale instituţionalizate pentru cursuri şi traininguri pentru funcţionari, oameni politici, nota bene, diplomaţi, personal din structurile de ordine şi siguranţă publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminării, a urii”.
Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus partenerilor americani că va susţine înfiinţarea în România a unui muzeu al evreilor şi Holocaustului, o instituţie organizată la cele mai avansate standarde în materie, şi a menţionat că va conta pe sprijinul conducerii muzeului de la Washington pentru a duce la bun sfârşit iniţiativa românească.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 martie)