Scrisoare deschisă – ASPOR

Către domnii Călin Popescu-Tăriceanu și Valeriu Zgonea

Cui aparține, de fapt, alegerea?

Fumatul este interzis! De câte ori nu vedem această interdicţie, de câte ori n-am auzit că „Fumatul dăunează grav sănătăţii” – şi totuşi nu pricepem gravitatea situaţiei.

Nu e vorba aici doar de nişte probleme de gust sau de drepturile noastre mereu invocate. Este vorba despre drepturile altora, ale fumătorilor pasivi, şi mai ales ale copiilor noştri care „cresc” în pub-uri. Acolo merg după ore, acolo discută şi acolo îşi dispută profesorii, iubitele, iubiţii, pe noi, pe părinţi și chiar rezultatele lor la sport.

Ei bine, nu e totuna unde se petrece această socializare, în ce ambianţă, în ce împrejurări. Spus mai pe şleau, la ce îi obligă ambianţa asta pe adolescenţi? Aşa cum, la țară, nu eşti cu adevărat bărbat dacă nu bei pălincă, nici la oraș nu eşti, dacă încă n-ai fumat o ţigară „ultimul răcnet”.

Rezultatele se văd cu ochiul liber. Dar studiile ne spun mai mult: jumătate din fumători va deceda prematur ca urmare a acestei pasiuni. De asemenea, știm că în țările în care s-au introdus (și nu s-au modificat) legile antifumat, numărul de fumători a scăzut (aici cuvântul e la locul lui: ) dramatic. Nu doar cifra celor pasivi, și nu doar în locurile interzise. Legea antifumat s-a dovedit – de exemplu în Anglia – cea mai populară (agreată și de fumători!) și mai eficientă intervenție de încurajare a abandonării fumatului. Tot aici, se anticipează prevenirea a 40.000 de decese premature în următorii 10 ani. Toate acestea, fără să falimenteze restaurantele. Care s-au bucurat chiar de o creștere a vânzărilor!

Osteoporoza este doar una dintre consecințele fumatului, nici pe departe cea mai devastatoare (un studiu prospectiv al fracturilor de șold arată o dublare a incidenței fracturilor în rândul fumătorilor).

Unii vor spune poate: este alegerea lor… Dar oare chiar putem spune că a fi crescuți într-o ambianță permisivă – în definitiv – mortală este alegerea acestor tineri?

Este alegerea dumneavoastră, domnilor! Alegerea și responsabilitatea dumneavoastră!

Vă rugăm respectuos să nu daţi înapoi în această problemă! Să n-o mai întoarcem ca la Ploiești!

Vă sugerăm – mai degrabă – efectuarea unui sondaj de opinie. Nu se poate să nu fi observat: publicul larg, inclusiv fumătorii, nu protestează. Se bucură de beneficiile legii. Alții protestează, iar acesta nu are nicio legătură cu drepturile și libertățile omului.

Copiii noştri nu sunt nemuritori, chiar dacă lor așa li se pare, acum. Dar noi, ce drept avem să le scurtăm, cu bună știință, viața?

Cu respect,

Andrea Ildiko Gasparik, MD, PhD, preşedinte ASPOR

Salvina Mihalcea, MD, vicepreşedinte ASPOR

  • Asociaţia ASPOR a fost înfiintată în 1998, în Tîrgu Mures, devenind pe parcurs o organizaţie naţională, cu recunoaştere mondială.
  • Are peste 1000 de membri şi 15 grupe de suport (de pacienţi) în toată ţara
  • Avand ca obiectivcombaterea epidemiei silentioase – osteoporozaASPOR ofera publicului larg informatiile necesare prevenirii bolii, incurajand in acelasi timp – prin grupele de suport – atitudinea proactiva de combatere a osteoporozei.
  • Este membrul Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză (IOF) șia fost premiat de aceasta in 2003 ca fiind cea mai apreciata asociatie de osteoporoza din lume”.