2016. április 4

 A liberálisok Vlad Alexandrescu művelődésügyi miniszter menesztését kérik

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Vlad Alexandrescu művelődésügyi miniszter menesztését kéri Dacian Cioloş miniszterelnöktől, mivel azt javasolta, hogy a gyulafehérvári Batthyáneum Könytárat a Vatikán és a román állam adminisztrálja közösen. Mint Radu F. Alexandru, a PNL alelnöke elmondta, a román állam perben van a gyulafehérvári Római-Katolikus Érsekséggel, amely a  Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatást követeli.Vlad Alexandrescu miniszter cáfolta a liberális alelnök kijelentését. A Kultúrminisztérium honlapján közölt közleményben a miniszter kihangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között nem javasolta a gyulaféhérvári könyvtár közös adminisztrálását és kizárólag egy megoldás felkutatását szorgalmazta a román állam és a gyulaférvári Római-Katólikus Érseség között fenálló vitás kérdés rendezésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszternek vállalnia kell a maga nevében tett kijelentéseket

Dacian Cioloş miniszterelnök leszögezte: Achim Irimescu mezőgazdasági miniszternek vállalnia kell a maga és nem a kormányban nevében tett kijelentéseket, melyek szerint a román piacra nagy mennyiségű, importból származó megromlott termék érkezik.”Az a  fontos, amit a miniszter úrnak meg kell oldania, nevezetesen a szubvenciók kifizetése és a vidéki fejlesztésre hivatott program gyakorlatba ültetése, és nem az, amit a maga nevében nyilatkozik, amelyről a kormányt nem tájékoztatták”, magyarázta a kormányfő. Másrészt,  egyik román nyelvű gazdasági és pénzügyi lapnak Achim Irimescu azt nyilatkozta, hogy az utóbbi öt évben Romániából 35 miliárd eurót (kamionnal) szállitottak Svájcba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A hazai termelők kampányba kezdtek a nagy üzletláncokban

A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelők szakegyesületek által finanszirozott kampányba kezdtek a nagy üzletláncokban a román termékek értékesitése érdekében, amely abban áll, hogy felhivják a vásárló közönség figyelmlét a polcokon található termékek származási helyére. Emil Dumitru, a Pro-Agro Szövetség elnöke kifejtette: „Közvetlenül próbálunk kommunikálni a román fogyasztókkal és elmondani, hogy ha nem hazai és máshonnan származó termékeket vásárolnak, azáltal a más uniós államok mezőgazdaságát finanszirozzák. Sajnos, a mezőgazdasági minisztérium még mindig nem értette meg egy ilyen kampány hasznosságát. Remélhetőleg megérti, hogy az információ- és ismerterjesztére forditott alapokat a szakma egyesületeihez kell eljuttatni, mivel ezek tudják a legjobban, hogy tegyék szélesebb körben ismertebbé  az őshonos mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

A munkanélküliek száma 600 ezer alá süllyedt februárban

A  munkanélküliek száma februárban 600 ezer alá süllyedt, közölte az EU statisztikai hivatala, az EUROSTAT. Igy,  februárban is az uniós átlag alatt maradt a romániai munkanélküliségi ráta, amely mindössze 6,5%-ot ért el, mig az EU-ban az idén kilenc százalék alatti ez az arány. Az európai országokban összesen 21 millió munkanékülit tartanak nyilván. Görögországban (24%) és Spanyolországban (több mint 20%) a legnagyobb a munkanélküliség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Szerdán nevesitik a jelöltet a román közszolgálati televizió elnök-vezérigazgatói tisztségére

A román közszolgálati televizió (TVR) igazgatótanácsának valószinüleg szerdán sikerül nevesitenie a jelöltet a TVR elnök-vezérigazgatói tisztségére, mutat rá a parlamentnek megküldött hétfői levél. Ion Chelaru szenátusi alelnök leszögezte, hogy a megnevezés függvényében már szerdán megtarthatják ülésüket a parlamenti szakbizottságok a jelölt meghallgatására, mig a plénum, melynek szavazással kell jóváhagynia a TVR igazgatótanácsának javaslatát, a tervek szerint a jövő hét első napjaiban ülhet össze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.04)

Rozalia Ganciulescu