În Olanda va avea loc referendumul pe tema Acordului de asociere UE – Ucraina

Miercuri, în Olanda, va avea loc referendumul pe tema Acordului de asociere UE – Ucraina. Acesta este primul referendum iniţiat de cetăţeni, în conformitate cu noua legislaţie intrată în vigoare în luna iunie, a anului trecut. Însă, subiectul ales de iniţiator nu este unul comod pentru guvernul de la Haga. Acesta, până în iunie, asigură preşedinţia rotativă a UE. Rezultatul referendumului este consultativ, însă un vot negativ va fi considerat un vot împotriva UE şi o victorie pentru Rusia, care vrea să menţină Ucraina în zona sa de influenţă. Pentru validarea referendumului este nevoie de o prezenţă la vot de cel puţin 30 de procente. De ce se tem iniţiatorii referendumului? De faptul că Acordul de asociere este doar o etapă înainte de aderarea Ucrainei la UE, situaţie care ar forţa Olanda să aloce miliarde de euro.

Reporter: Claudia Marcu: Iniţiatorii referendumului sunt împotriva acordului de asociere cu Ucraina pentru că îl văd ca pe un pas spre o nouă extindere a UE. În plus, respingerea acordului va calma relaţia cu Rusia – spun iniţiatorii. Ultimele sondaje de opinie arată că tabăra celor care sunt împotriva acordului de asociere ar putea obţine între 57 şi 62% din voturi. Este mai greu, însă, de estimat care va fi prezenţa la vot, aceasta pentru că o pătrime din cei care susţin acordul spune că nu va merge la vot, astfel încât pragul pentru validare, de 30%, să nu fie atins. Premierul olandez, care pledează pentru Acordul de asociere, speră ca miercuri toată lumea să meargă la vot. Este în avantajul Ucrainei, dar şi al Olandei – spune Mark Rutte.

Mark Rutte: Acest referendum nu este despre Bruxelles, nici despre Haga, ci despre Ucraina. Întrebarea este dacă vrem sau nu să ajutăm această ţară şi este şi în interesul nostru să avem mai multă stabilitate la graniţa Europei.

Reporter: La începutul lunii ianuarie, într-un interviu acordat cotidianului olandez, NRC Handelsblad, preşedintele Comisiei Europene îl sfătuia pe cetăţeanul olandez să voteze ca un strateg european, petnru că, spune Jean-Claude Juncker, un vot negativ ar însemna o victorie pentru Rusia şi o uşă deschisă pentru o criză continentală.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie