Noua variantă a Legii dării în plată ar urma să fie votată în Camera Deputaţilor

Noua variantă a Legii dării în plată, modificată după ce a fost retrimisă în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, ar urma să fie votată săptămâna viitoare în Camera Deputatilor. Marţi, actul normativ va fi dezbătut în Comisia juridică a Camerei. Programul „Prima casă” urmează să fie eliminat din lege şi va fi introdusă şi o valoare maximă de 250 de mii de euro a creditelor cărora li se aplică legea. În plus, aceasta ar urma să fie valabilă şi pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă. Mâine însă, deputaţii dezbat de la ora 17:00, moţiunea simplă „Drepturile omului nu sunt un lux”, îndreptată împotriva ministrului justiţiei, Raluca Prună.

Reporter: Alina Bordeiaşu – Legea dării în plată, adoptată deja de Senat, va intra de marţi în dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Daniel Zamfir, spunea că varianta ce va fi analizată de deputaţi este mult schimbată faţă de cea votată în Senat.

Daniel Zamfir: Am convenit ca în principiu Legea dării în plată să excludă programul „Prima casă” şi de asemenea am convenit ca legea dării în plată să se aplice şi celor care au contracte de nevoi personale cu ipotecă şi bineînţeles PSD a fost de acord ca acel plafon de 150 de mii de euro să crească undeva la 250 de mii.

Reporter: Atât reprezentanţii guvernului, cât şi cei ai sistemului bancar sunt de părere că pentru a putea fi continuat în actualele condiţii, programul „Prima casă” trebuie scos de sub incidenţa legii dării în plată. Comisia juridică trebuie să întocmească un raport care să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional pe acest proiect de lege. Luni în Camera Deputaţilor se va dezbate moţiunea simplă „Drepturile omului nu sunt un lux”, iniţiată de ALDE şi UDMR. Semnatarii documentului îi reproşează ministrului justiţiei, Raluca Prună, că a greşit atunci când a firmat că o discuţie despre drepturile omului ar reprezenta un lux. Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea că aşteaptă ca moţiunea să fie susţinută şi de celelalte partide.

Călin Popescu-Tăriceanu: Reprezintă drepturile omului un lux, aşa cum spune ministrul justiţiei? Nu. Drepturile omului şi libertăţile nu sunt negociabile în nici o ţară democratică, în nici o ţară liberă. Şi aici aştept din partea partidelor democratice reprezentate în Parlament o atitudine clară şi fără echivoc. Această moţiune este adresată tuturor partidelor, cred că ar avea cu toţii obligaţia politică şi morală să sancţioneze o astfel de atitudine a ministrului justiţiei.

Reporter: În schimb, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că deputaţii social-democraţi se vor afla în sală la dezbaterea moţiunii simple, dar nu vor vota. În opinia sa, acest tip de moţiune reprezintă o pierdere de timp. Liviu Dragnea explică.

Liviu Dragnea: Nu vrem să mai pierdem timpul cu nici o moţiune simplă. Moţiunea simplă o depui împotriva unui ministru care totuşi prestează ceva. După părerea noastră, cea mai mare parte dintre actualii miniştri nu se ridică nici la nivelul de a putea primi împotriva lor o moţiune simplă. Pur şi simplu o să cerem public să fie schimbaţi anumiţi miniştri, pentru că moţiunea simplă nici nu are efecte juridice, tot la decizia primului ministru este. În sensul ăsta nu le vom semna, nu le vom iniţia, nu le vom susţine. La moţiunea simplă pe justiţie PSD va fi în sală, dar nu va vota.

Reporter: Parlamentul va relua şi procedura pentru desemnarea noului preşedinte al TVR, după ce la şedinţa Consiliului de Administraţie al instituţiei, din această săptămână nu a existat majoritate pentru nici una dintre propuneri. Cele două candidate, Monica Ghiurco din partea salariaţilor TVR, şi Doina Gradea susţinută de PSD au întrunit un număr egal de voturi. Fiecare a primit câte şase voturi, deoarece reprezentantul UDMR, cel care putea face diferenţa, a lipsit de la şedinţă, fiind plecat din ţară, în concediu de odihnă. În condiţiile în care comisiile reunite de cultură nu putea lua în considerare decât o singură propunere, votul va fi reluat, cel mai probabil, miercuri, în plenul reunit. La Senat, ordonanţa privind interceptările va intra se săptămâna viitoare în dezbaterea comisiilor de specialitate. Senatorii trebuie să analizeze serios dacă dispoziţiile acestei ordonanţe sunt constituţionale sau nu – declara senatorul PSD, Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie