O delegaţie de politicieni republicani din SUA a efectuat o vizită în Egipt

O delegaţie de politicieni republicani din Statele Unite a efectuat o vizită duminică în Egipt, unde s-a întâlnit cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, pe care îl consideră „omul potrivit la momentul potrivit” pentru Egipt, cu toate că Washingtonul a criticat guvernul de la Cairo pentru cazurile multiple de încălcare a drepturilor omului, informează canalul Al-Arabiya. Delegaţia, alcătuită din şase membri, este condusă de senatorul Lindsey Graham, care şi-a declarat susţinerea faţă de preşedintele Sisi în lupta sa împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (ISIL), dar a fost extrem de precaut în ce priveşte comentariile pe marginea acuzaţiilor privind încălcările drepturilor omului comise de forţele egiptene de securitate. Lindsey Graham a declarat că Abdel Fattah al-Sisi este „omul potrivit la momentul potrivit” în fruntea Egiptului, mai ales că ISIL a devenit „un coşmar” pentru întreaga regiune. „Există dorinţa ca Daesh [ISIL] să fie distrusă în Sinai… preşedintele şi-a exprimat dorinţa de a distruge Daesh”, a declarat Graham, utilizând acronimul arab pentru ISIL, grupare care şi-a intensificat insurgenţa în ultima vreme în Peninsula Sinai.

Întrebat despre cazurile de abuzuri împotriva drepturilor omului, senatorul republican a dat un răspuns în deplin contrast cu poziţia Administraţiei SUA, care este constant critică la adresa Egiptului. „Înţeleg că ţara este o democraţie nouă care abia a ieşit din haos. El [Sisi] trebuie să echilibreze securitatea cu statul de drept… sunt elemente care vin în Egipt să corupă naţiunea şi sunt, de asemenea, mulţi oameni care au venit aici să dea o mână de ajutor. Nu trebuie să fie trataţi toţi în acelaşi fel”, a subliniat senatorul Lindsey Graham. Organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat forţele de securitate din Egipt că, de la îndepărtarea de la putere a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în 2013, au operat arestări ilegale, au fost implicate în dispariţia unor activişti şi au torturat deţinuţi. După alungarea lui Morsi, legăturile între Washington şi Cairo s-au deteriorat.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat în martie că „în ultimele săptămâni şi luni se constată o deteriorare în respectarea drepturilor omului în Egipt”. SUA au decis să îngheţe ajutorul militar anual către Egipt, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, fapt care a determinat Cairo să îşi îndrepte atenţia către Rusia şi Franţa pentru a-şi acoperi necesarul de echipamente militare. Ulterior, Washingtonul a livrat ajutorul militar către Egipt, cu toate că a rămas extrem de critic cu privire la cazurile de abuz împotriva drepturilor omului înregistrate în Egipt.

https://english.alarabiya.net – 3 aprilie