Şeful diplomaţiei Republicii Moldova efectuează o vizită la Moscova

Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Andrei Galbur, face mâine o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus, Seghei Lavrov. Este prima vizită la Moscova, în format bilateral, începând din anul 2013, a unui ministru moldovean de externe şi primul contact la acest nivel între oficialii ruşi şi reprezentanţii noului guvern de la Chişinău.

Reporter: Alexandr Beleavschi: Convorbirile au fost pregătite de vizita efectuată săptămâna aceasta la Chişinău şi Tiraspol de viceministrul rus de externe, Grigori Karasin. Prefaţând întâlnirea, Ministerul rus de Externe a menţionat, într-un amplu comentariu, că discuţiile se vor referi la posibilităţile de impulsionare a cooperării bilaterale pe multiple planuri, actualizarea agendei contactelor politice, problematica transnisteană şi cea legată de politica celor două ţări în context regional şi european.

Comentariul subliniază că Rusia susţine neutralitatea Republicii Moldova şi stabilizarea situaţiei interne din această ţară fără presiuni din afară, pe baza înţelegerii interetnice şi a unei orientări externe echilibrate a Chişinăului. Reglementarea conflictului transnistrean va fi abordată în condiţiile blocajului în care se afla de doi ani negocierile în formatul 5+2. Comentariul nu face referiri la reluarea acestora, remarcând doar necesitatea unei evaluări echilibrate şi responsabile a situaţiei. Rusia, se afirmă în comentariu, aşteaptă în acest context, să afle punctul de vedere al noilor autorităţi moldoveneşti în legătură cu relansarea procesului de restabilire a încrederii între Chişinău şi Tiraspol, pe baza principiului egalităţii dintre cele două părţi.

Ministerul rus de Externe subliniază, pe de altă parte, că semnarea Acordului de asociere şi liber schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a avut urmări negative asupra comerţului ruso-moldovenesc care, anul trecut, a scăzut cu o treime, comparativ cu 2014. Cei doi miniştri urmează să discute condiţiile relansării comerţului bilateral şi al reluării activităţii Comisiei Interguvernamentale de Cooperare Economică. Un alt subiect sensibil pentru autorităţile de la Chişinău este statutul sutelor de mii de moldoveni aflaţi la muncă în Rusia. Situaţia lor este periclitată, atât de înăsprirea legislaţiei ruse, cât şi de deteriorarea relaţiilor bilaterale care blochează finalizarea acordurilor în domeniu. Rusia condiţionează acum discutarea acestor chestiuni de renunţarea de către autorităţile moldoveneşti la interdicţiile şi restricţiile de acces pe teritoriul Republicii Moldova impuse în ultima perioadă mai multor zeci de cetăţeni ruşi, oficiali, militari din trupele din Transnistria şi jurnalişti. Şeful diplomaţiei ruse urmează să-i declare omologului său moldovean că Moscova consideră aceste practici inacceptabile şi inamicale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie